Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Nastává nyní nejlepší čas pro koupi nemovitosti?

V březnu 2024 poskytly banky hypotéky za 18 miliard korun, což je o 15 % více než v únoru. Mohlo by to být i víc, ale pomalý pokles americké inflace zpomalil snižování úroků.

Publikováno
Nastává nyní nejlepší čas pro koupi nemovitosti?
Zdroj: deeply.cz

Český hypoteční trh zaznamenal v posledních měsících výrazný pokles úrokových sazeb, které v březnu dosáhly v průměru 5,19 %, což je nejnižší hodnota od poloviny roku 2022.

Tento pokles spolu s uvolněním potlačené poptávky vedl k prudkému nárůstu počtu i objemu sjednaných hypoték.

Další úpravy hypotečních sazeb jsou však zatím nejisté a závisí zejména na amerických ekonomických ukazatelích. Mezi ty patří inflace, která nebude klesat tak rychle, jak se původně předpokládalo.

Jak americká inflace ovlivňuje naše úroky?

Globální finanční systém je vzájemně propojen a USA jako největší světová ekonomika významně ovlivňují celosvětový ekonomický vývoj včetně úrokových sazeb.

Když míra inflace v USA roste, často to vede ke zvýšení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému s cílem bojovat proti inflaci. To může vést ke zvýšení úrokových sazeb cenných papírů krytých hypotékami.

To následně ovlivňuje úrokové sazby hypoték v ostatních zemích.

O koupi nemovitostí je zájem

Česká bankovní asociace zveřejnila data o trhu hypoték. V březnu banky a stavební spořitelny v Čechách poskytly hypotéky za 18,2 miliardy korun, což představuje 15% měsíční nárůst. Vzhledem k tomu, že nárůst zájmu je v tomto období běžný, spíše se jednalo o stagnaci.

Meziročně hypoteční trh vzrostl o 50 %, což je poloviční tempo oproti únoru se 100% nárůstem. To je dáno vyšším srovnávacím základem z minulého roku.

Podle Martina Vaška, generálního ředitele Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny, trh vykazuje pozitivní oživení s rostoucím zájmem o energeticky úsporné bydlení.

Třetina nových hypoték financuje nízkoenergetické domy a byty. Vidina finančních úspor motivuje čím dál více lidí k provádění rekonstrukcí a modernizací jejich nemovitostí za účelem snížení energetické náročnosti.

Zdroj: cbamonitor.cz
Objem poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb za březen 2024.
Objem poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb za březen 2024.

Objem hypoték v březnu rostl

V březnu Raiffeisenbank zaznamenala 50% nárůst žádostí o hypotéky oproti průměru z posledního kvartálu předchozího roku. Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů, to přičítá nahromaděné poptávce z minulých let.

Přestože ČNB snížila sazby, cena delších úrokových swapů vzrostla, což snižuje šanci na další zlevňování hypoték.

Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 15,4 mld. Kč, což je o 2,4 mld. Kč více než v únoru. Nově poskytnutých hypoték bylo v březnu 4 490, což je meziroční nárůst o 30 %.

Průměrná hypoteční sazba u nových hypoték v březnu poklesla z únorových 5,36 % na 5,19 %. Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace, zmínil, že pomalý pokles americké inflace zpomalil snižování úrokových sazeb, což má samozřejmě dopad na domácí trh.

Zdroj: cbamonitor.cz
Průměrná hypoteční sazba u nových hypoték.
Průměrná hypoteční sazba u nových hypoték.

Úroky ovlivňuje nejen inflace

Hypoteční sazby se obvykle s několikaměsíčním zpožděním odvíjí od tržních úrokových sazeb s delšími splatnostmi. Jsou ovlivňovány řadou faktorů, včetně očekávaného vývoje základních sazeb ČNB, inflace, ekonomického vývoje či zahraničních úrokových sazeb.

Od října minulého roku tyto tržní sazby klesaly kvůli očekávání snížení klíčových úroků hlavními centrálními bankami, což také podpořilo rychlejší pokles hypotečních sazeb.

I když sazby klesají, stejně jsou stále vysoké

Průměrné úroky jsou nyní okolo 5,19 %, což je sice nejnižší hodnota za poslední dva roky, ale i tak jsou stále vysoké ve srovnání s úrovněmi z posledních dvou dekád.

K dalšímu poklesu hypotečních sazeb však může naopak vést soutěživost trhu. Velkou roli hraje především výrazné snižování úroků u hypoték zejména menšími bankami, což nutí reagovat i velké hráče.

Například Komerční banka nedávno snížila úroky u dvouletých a tříletých fixací z 5,79 % na 5,49 %. Nejlevnější pětileté fixace obvykle nabízejí banky jako Moneta Money Bank či Fio banka, kde sazby mohou dosáhnout hodnoty pod 5 %.

Mějte přehled o tom, co se děje na trzích!

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a už vám nic neuteče.

Jednou týdně vám do schránky přijde naše Burza s odstupem, ve které odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát měsíčně se pak můžete těšit na sérii Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Je to úplně zadarmo a kdykoliv se můžete odhlásit. Mějte všechny důležité informace ve své emailové schránce. Pomůžeme vám dělat chytrá finanční rozhodnutí. Stačí se přihlásit k odběru vyplněním formuláře níže.

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Veronika se více než pět let specializuje na analýzu bankovního sektoru a finančních produktů, přičemž na základě toho připravuje podrobné recenze bank a jejich portfolia. Její výzkum v oblasti financí je základem pro její práci na portálu Finex, kde se zaměřuje na poskytování aktuálních a srozumitelných informací, a zvyšování finanční gramotnosti.

Tuto osvětu považuje za klíčovou pro lepší budoucnost jednotlivců i společnosti, a věří, že finanční vzdělání je základem pro finanční nezávislost. Jejím cílem je přispívat k podpoře zájmu o peníze a investice, nabízet čerstvé perspektivy a pomoci čtenářům lépe se orientovat v komplexních finančních tématech.

“Nejlepší investicí je ta do vlastního vzdělání. A právě finanční gramotnost je klíčem k finanční nezávislosti.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎