Hlavní obsah

Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Jahody jsou v plném květu, hrozící mráz by mohl zničit úrodu. Například ovocnáři ve Vraňanech na Mělnicku od středečního večera přikrývají lány jahod, kam každoročně přijíždějí stovky lidí na samosběr. „To nejhorší nás teď čeká,“ obává se spolumajitelka farmy ve Vraňanech Dagmar Hančová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pěstitelé jahod ve středu překrývali ochrannou fólií tři hektary kvetoucích ranných odrůd před mrazy na jahodové plantáži v Olomouci-Slavoníně

Článek

Meteorologové předpovídají na následující dny prudké ochlazení.

„Sice pokládáme textilii na jahody, ale jestli to pomůže, to bude záležet na tom, jak silný mráz přijde, jak dlouho bude trvat. To, že děláme nějaká opatření, ještě neznamená, že úrodu zachráníme,“ řekla Novinkám Hančová.

Oteplení není na obzoru

Počasí

Jahody tady pěstují na pětadvaceti hektarech. „Pokrýt takovou plochu není legrace. Nesmí moc foukat vítr, dělá se to ručně, nejsou na to žádné stroje, tak musíme čekat do večerních hodin, kdy bývá bezvětří. Teď když fouká, se to dělat nedá,“ dodává farmářka, pro kterou se tak opakuje každoroční boj s počasím.

„Když to zmrzne, máme smůlu, je to naše živobytí a na chleba nám nikdo nedá. Ještě rychlíme hrášek, tak ten také přikrýváme, ale jinak třeba cibule, česnek nebo brambory, které máme vysazené, tak ty se nepřikrývají, ty si musí poradit samy,“ popisovala situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám