Hlavní obsah

Liga mistrů, poslední šance pro Bayern. Neoblíbený kouč se může stát legendou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct let v kuse s minimálně jedním velkým titulem. Fotbal měl od roku 2013 jistotu. Bayern Mnichov? Pokaždé alespoň jedna trofej. V letošní sezoně ale gigant selhal v bundeslize a v poháru ostudně vypadl s třetiligovým Saarbrückenem. Poslední příležitostí k oslavám tak může být paradoxně ta nejobtížnější soutěž – Liga mistrů. Bayern v ní ve středečním čtvrtfinále po vítězství 1:0 postoupil přes Arsenal. „Hrozně moc to pro nás znamená,“ radoval se kouč Thomas Tuchel.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov slaví gól, který je posunul do semifinále Ligy mistrů.

Článek

Přitom jde o muže na odstřel. Už teď je jisté, že po sezoně v Bayernu skončí. První selhání v domácí soutěži po jedenáctileté dominanci vedení mnichovského celku nehodlalo tolerovat. Do konce sezony ale Tuchel na lavičce vydrží. Ačkoli velké přízni se netěší. Mužstvu pod jeho vedením dokonce někteří fanoušci posměšně začali přezdívat „Tucheliban“ po vzoru nenáviděné teroristické organizace.

Středeční duel se ale nesl ve vítězném duchu. Tohle přesně Bayern potřeboval. Do semifinále jej vystřelila souhra krajních beků. Levý obránce Raphael Guerreiro parádně odcentroval, jeho protějšek z opačné strany Joshua Kimmich přesně zacílil hlavou. Ač při výšce 177 centimetrů rozhodně nepatří mezi pravidelné vládce vzdušného prostoru.

„Nejdůležitější gól mé kariéry. Měl jsem kliku, že mě nikdo moc nehlídal,“ pravil devětadvacetiletý defenzivní univerzál, jenž se v Lize mistrů prosadil podvanácté v životě.

Na obránce či středního záložníka slušné číslo.

Do čela historických tabulek ale má zatraceně daleko. Na rozdíl od parťáka Manuela Neuera. Velezkušený gólman udržel v duelu s Arsenalem 58. čisté konto, předčil Ikera Cassilase a osamostatnil se na první příčce.

Pokud ještě nějaké nuly přidá v semifinále proti Realu Madrid a případném finále, zpackaná sezona Bayernu bude zachráněna. Titul z milionářské soutěže je vždycky nejvíc. Odpuštěno by bylo i přenechání ligového trůnu Leverkusenu.

„Udělali jsme důležitý krok. V první půli se hrály spíše šachy, nikdo nechtěl udělat chybu. Druhá? Ta se nám vážně povedla. Ukázali jsme kuráž a obrovskou kvalitu,“ mnul si ruce Tuchel.

Jenže k vysněné trofeji vede ještě trnitá cesta. Navíc bude třeba překonat i kletbu. Třicetiletý útočník Bayernu Harry Kane ještě v kariéře nikdy nic týmového nevyhrál. Pokud by jeho prvním úspěchem byl ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů, šlo by o hodně stylové ukončení půstu.

Bude ale potřeba vyřadit Real a zvládnout finále. Těžšího semifinálového soupeře než Bílý balet si přitom lze těžko vysnít. Madridský velkoklub vyhrál Ligu mistrů již čtrnáctkrát, což je rekord. Patnáctý zářez má na dosah.

„Uvidíme, co přinese budoucnost. Sezona ještě nekončí,“ burcoval Tuchel.

Jeho svěřenci už budou bojovat jen na jedné frontě. Té nejnáročnější. Pokud neuspějí, půjde o první ročník bez trofeje za dlouhá léta. Tuchel odejde jako břídil. Pokud se stane opak, fanoušky neoblíbený kouč se zařadí mezi legendy.

Vždyť Ligu mistrů s Bayernem nevyhrál ani Pep Guardiola…

Reklama