Leckde sněží. Chladno povládne Česku až do příštího týdne

Události: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Počasí v Česku zůstane oblačné a chladné až do příštího týdne, o víkendu teploty nepřesáhnou devět stupňů Celsia. Noci na pátek, neděli a pondělí budou mrazivé, podobně jako noc na čtvrtek, kdy teploměr ukázal až osm stupňů pod nulou. Zima může poškodit zeleninu nebo kvetoucí ovocné stromy, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přeháňky budou i smíšené a sněhové, v některých dnech i v nižších polohách.

Po mnoha nadprůměrně teplých týdnech a po takzvaných letních dnech, kdy se teploty dostaly až na 25 stupňů Celsia, přišlo chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé, napsal ČHMÚ ve středu na sociální síti X.

„Došlo ke změně proudění. Proudění z jižních směrů, při kterém se do Česka dostával kromě teplého vzduchu i prach ze Sahary, vystřídal vzduch podstatně chladnější,“ vysvětlil meteorolog ČT Pavel Karas.

„Na horách se objevuje sněžení a i v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout sněhové vločky nebo krupky, zejména v intenzivnějších přeháňkách. Ty nás budou provázet ve čtvrtek i v dalších dnech,“ poznamenali meteorologové.

Například v západočeské části Šumavy ve čtvrtek ráno napadlo do deseti centimetrů sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy. Vzhledem k tomu, že jsou povrchy vozovek teplé, sníh tál. „Sníh shrneme a za dvě hodiny bude pryč,“ prohlásil dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Daniel Žižka.

Sněžení komplikovalo také dopravu v příhraničních oblastech Jihočeského kraje. Nejhorší situace byla na Lipensku a Prachaticku. Třeba na Želnavě čekali lidé kvůli uvázlému kamionu i více než dvě hodiny.

Šumavu zasypal čerstvý sníh (zdroj: Facebook/WeLoveŠumava)

V pátek mohou teploty dosahovat dvanácti stupňů. Od soboty do pondělí se ale podle předpovědi nedostanou přes devět stupňů. Mírné oteplení s maximy kolem dvanácti stupňů Celsia meteorologové očekávají v dalších dnech příštího týdne. Noční teploty ale nadále mohou být i pod nulou.

Noční mrazy

V noci na čtvrtek mrzlo v místech s jasnou oblohou, tedy v pásu od jižní Moravy po Jeseníky, Krkonoše a Jizerské hory, vyplývá z informací ČHMÚ. Teplota klesla například v Jihlavě na minus tři stupně Celsia, ještě o stupeň méně naměřili ve Velkém Meziříčí na Žďársku a Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Největší mráz hlásí Jizerka na Jablonecku, kde teploměr v noci na čtvrtek ukázal minus osm stupňů Celsia.

V noci na pátek meteorologové očekávají mrazy na většině území. „Nad nulou zůstane teplota ve dvou metrech nad zemí pravděpodobně v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji, při zemi ale bude mrznout i v těchto oblastech,“ doplnil ČHMÚ. Podobná situace se čeká i v noci na neděli a na pondělí. Do Česka totiž proudí studený vzduch od severu.

Kvůli mrazivým nocím je ohrožena letošní dobrá úroda ovoce, varoval předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Zásadní negativní okolností je podle něj to, že vegetace je proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená a mrazy tak mohou ohrozit všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní. „Každou mrazivou nocí přicházíme o část úrody a snižuje se pravděpodobnost na slušnou úrodu. Rozhodne to, kolik takových nocí bude a jak dlouho bude mráz v noci trvat. Předpověď však není vůbec příznivá. Zejména na pátek a pak na neděli a pondělí, kdy to vypadá na celonoční mrazy na většině území,“ upozornil.

Sněžení

„Na srážky nejbohatší, zdá se, budou pátek a sobota. Přeháňky na naše území přinesou potřebnou vláhu a snad i radost milovníkům zimního počasí na horách,“ poznamenal ČHMÚ ve středu. Ve čtvrtek se přeháňky objeví místy, mohou být i krupkové a v polohách nad 700 metry nad mořem i sněhové. Podobné to bude v pátek a v sobotu, v neděli a v pondělí by přeháňky měly být ojedinělé a se sněhem v místech nad 500 metrů nad mořem.

Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a Polsko. V polohách nad 800 metrů nad mořem napadne 15 až 40 centimetrů sněhu. „Sněžit začne v pátek v ranních hodinách, nejvíce sněhu, v maximu až 25 cm, napadne do sobotního rána na jihozápadním návětří Šumavy a hor na severu území. Během sobotního dopoledne přejde sněžení do sněhových přeháněk, které budou v horských oblastech intenzivnější, napadne dalších 10 až 20 cm, nejvíce na severním návětří pohraničních hor,“ popsal Josef Hanzlík z ČHMÚ. Sněhové přeháňky podle něj budou slábnout a ustávat v sobotu večer a v noci na neděli. Podle meteoroložky ČT Taťány Míkové může napadnout v dubnu více sněhu než třeba letos v únoru.

Vliv na zdraví

Prudké změny počasí můžou mít vliv také na zdraví. Výkyvy mohou pociťovat třeba pacienti, kteří mají potíže s vysokým krevním tlakem nebo se srdcem. Lékaři proto doporučují posilování imunity vitaminy a pohybem. A pokud se lidé necítí dobře, měli by zamířit do ambulance.

Aktuální počasí naopak může svědčit některým alergikům. Díky nižší teplotám a hlavně dešti je totiž ve vzduchu o něco méně pylů. „To, že teď už kulminuje polinace, jak říkáme tomu kvetení břízového alergenu, to už samozřejmě nikdo nezastaví. Ale alergici, myslím, s povděkem kvitují, že je pár dní chladněji,“ okomentovala vedoucí Ambulance klinické imunologie a alergologie IKEM Jana Vydláková.