Sněhová kalamita zasáhla Šumavu. Napadlo 10 centimetrů, silničáři museli vyjet s pluhy

Sníh na Šumavě (16. 1. 2024)

Počasí komplikovalo dopravu

V západočeské části Šumavy ve čtvrtek ráno napadlo do deseti centimetrů sněhu, silničáři museli vyjet s pluhy. Vzhledem k tomu, že jsou povrchy vozovek teplé, sníh taje. Na silnicích jsou vyjeté koleje v mokrém sněhu, řekl dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Daniel Žižka. Sníh ještě místy poletuje, ale teploty postupně porostou.

„V oblasti Železné Rudy, Hartmanic, Modravy jezdí tři sypače a pluhují zbytky sněhu, řidiči tam musí jet trochu pomaleji,“ uvedl Žižka.

ČTĚTE TAKÉ: Při bleskových záplavách v Ománu umíraly i děti. Řidiči v panice opouštěli auta

Podle něj bylo na autech až deset centimetrů sněhu, na silnicích o něco méně, protože pokrývka postupně odtává. „Sníh shrneme a za dvě hodiny bude pryč,“ upřesnil.

Silničáři posypali štěrkem jen malé úseky, převážně svahy, třeba z Hartmanic na Dobrou Vodu. „Jinak se jen pluhuje. Jeden sypač vyjel také na kopec nad Kdyní na Domažlicku, v ostatních částech kraje nesněžilo,“ dodal Žižka.

Sypače v regionu jsou v pohotovosti každý rok vždy do 31. března, v horských oblastech jich vždy pár zůstává déle pro případné změny teplot. „Část řidičů bude držet pohotovost od pátku do neděle nonstop, na Šumavě tři až čtyři auta,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: