Kulturní památky v ČR loni navštívilo 21 milionů lidí, nejvíc přijelo Francouzů

foto Ilustrační foto - Turisté na nádvoří zámku v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku.

Praha - Kulturní památky v Česku loni navštívilo více než 21 milionů turistů, což bylo zhruba o 17 procent více než předloni. Naopak ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 bylo číslo nižší, a to o asi o pět procent. Vyplývá to z dat státní agentury na podporu cestovního ruchu CzechTourism, které má ČTK k dispozici. Z 9,6 milionu zahraničních turistů, kteří se loni ubytovali v Česku, jich některou kulturní památku navštívilo 43 procent. V případě 12,5 milionu domácích hostů podíl činil 36 procent. Nejčastěji vyhledávanými kulturními památkami v Česku jsou podle agentury CzechTourism hrady a zámky.

Kromě hradů a zámků lidé z kulturních památek navštěvují také muzea, galerie nebo místa spjatá s významnými osobnostmi. "Za památkami cestují hlavně ti, kteří to k nám mají dále. Je to logické – pokud už člověk váží delší cestu, chce vidět z dané země co nejvíce," uvedl ředitel agentury CzechTourism František Reismüller.

K národům, které za kulturními památkami v Česku nejčastěji jezdí, patří například Francouzi - z celkového počtu je jich asi 77 procent. S menším odstupem následují Američané, Španělové a Italové.

V oblibě ale české kulturní památky mají také Švédové, u kterých podíl tvoří 69 procent. O něco méně než Švédů, 66 procent, za památkami jezdí Nizozemců. "Oproti tomu občané sousedních států – Rakouska, Slovenska, Polska a Německa, tráví svůj pobyt v Česku také jinými aktivitami a za památkami jich v tuzemsku míří v průměru třetina," řekl Reismüller.

S odkazem na data společnosti Visa agentura CzechTourism v tiskové zprávě sdělila, že výdaje za kulturní památky se na všech útratách turistů v Česku podílejí průměrně 17 procenty. V Praze na kulturní památky padne přibližně 80 procent výdajů.

Agentura CzechTourism také připomněla, že loni památky ve správě Národního památkového ústavu, jako jsou různé hrady a zámky, navštívilo 4,2 milionu lidí, tedy o desetinu více než předloni. V roce 2019 se za těmito památkami vydalo více než pět milionů lidí. Největší oblibě se loni tradičně těšil Pražský hrad, navštívilo ho 2,2 milionu turistů, což byl ve srovnání s rokem 2022 více než poloviční nárůst.

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o 0,2 procenta, překonal předcovidový rok 2019, informoval už dříve Český statistický úřad. Na úroveň z roku 2019 podle něj naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď