Hlavní obsah

O budovu ruské školy v Bubenči by Praha stála pro své studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozlehlé budově na Krupkově náměstí v pražské Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Poslanec a exstarosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se snaží o její vyvlastnění. Kdyby se to podařilo, budovu by podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) město uvítalo.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Prázdná ruská škola na Krupkově náměstí v pražské Bubenči. Pohled z Českomalínské ulice.

Článek

„Škola je několik let prázdná, nedostala akreditaci, budova byla nyní českým státem zmrazena,“ popsal stav Kolář, který přišel Klecandu ve čtvrtek interpelovat na jednání pražského zastupitelstva.

Kolář řekl, že připravil návrh zákona, jak zabavovat ruský majetek, a to už v paragrafovém znění.

Klecanda původně, jak Novinky informovaly, byl z návrhu rozpačitý, řekl, že Praha vyvlastňovat nemůže. Ve čtvrtek ale Kolářově iniciativě přitakal.

Česká policie obvinila Rusa kvůli převodům peněz pro oligarchu napojeného na Kreml

Krimi

„Kdyby stát vyvlastnil budovu a svěřil ji Praze, není problém tam dát střední školu. Střední školy doopravdy potřebujeme, chybí budovy pro základní i speciální školy. V případě, že tuto budovu získáme, určitě ji rádi využijeme. Jsme připraveni na tom spolupracovat,“ odpověděl Klecanda poslanci.

Podle Koláře je třeba na věci spolupracovat, a to i s ministerstvem zahraničí. „V případě ruské školy se jedná o majetek cizího státu. Jde to, ale chce to odvahu,“ říká Ondřej Kolář.

Zda a za jak dlouho přinese snaha své ovoce, nelze zatím říci. Pro pražské deváťáky ale čím dříve, tím lépe, protože jako svou první prioritu v aktuálním přijímacím řízení označilo pražskou střední školu asi 22 500 žáků. Míst je pro ně v Praze ale jen 19 500.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám