Hlavní obsah

Comeback po alkoholové aféře. Známý rozhodčí se vrací mezi profesionály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to drakonický trest, mnohým se zdál nemístně přísný. Fotbalový rozhodčí Pavel Orel byl vloni v srpnu vyškrtnut z listiny profesionálních sudích. Důvod? Požití alkoholu den před utkáním Konferenční ligy RFS Riga-Sabah Baku, které řídil. „Měl jsem jen jedno pivo,“ hájil se tehdy arbitr. Teď dostává druhou šanci. Byl delegován na nedělní druholigový mač mezi Viktorií Žižkov a Chrudimí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel na archivním snímku.

Článek

Orel byl vyřazen z listiny dva týdny po zmíněném pohárovém zápase v Lotyšsku, oficiální hantýrkou kvůli „porušení interních nařízení a Etického kodexu rozhodčích pro profesionální soutěže“.

„Den před utkáním jsem vypil jedno pivo v hotelu, v němž jsme byli ubytováni. Delegát tuto skutečnost zmínil v následném reportu. Komise rozhodčích to vyhodnotila jako porušení kodexu rozhodčích. Vzniklou situaci považuji za nešťastnou,“ smutnil Orel.

Sudí s více než stovkou odpískaných prvoligových zápasů se tedy na čas přesunul mezi poloprofesionály. Měl na starosti divizní a třetiligové zápasy a usilovně pracoval na tom, aby si pošramocenou pověst napravil.

„Pavel Orel prokázal stabilně vysokou výkonnost a byl nejlépe hodnoceným arbitrem ve zmíněných soutěžích. Proto jsme se jej rozhodli delegovat do finální fáze druhé nejvyšší soutěže. Můžeme to vnímat tak, že dostává druhou šanci,“ stojí ve vyjádření předsedy Komise rozhodčích Libora Kovaříka.

Pětatřicetiletý Orel si obnovenou premiéru mezi profíky střihne v sobotu dopoledne. Tradiční čas pro kopanou na Žižkově (10:15) proti sobě svede domácí Viktorii a Chrudim. A kdo ví. Pokud se ostřílený sudí osvědčí, třeba ho v blízké budoucnosti čeká i prvoligový comeback.

Reklama

  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG