„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

18.04.2024 16:53 | Komentář

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sněmovní debaty zasáhla evropská komisařka, která však Vítu Rakušanovi moc nepomohla. Řada politiků pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že spíše potvrdila obavy, že Česko žádnou výjimku vyjednanou nemá. Pouze o ni může požádat bez záruky, že ji dostane.

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Vyostřená debata nad obsahem migračního paktu EU pokračuje. Do české sněmovní debaty zasáhla dokonce i eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson. Ta se "zastala" ministra vnitra Víta Rakušana, který čelí kritice, že veřejnosti lhal, když tvrdil, že pro Českou republiku dojednal v migračním paktu výjimku za to, že jsme již přijali statisíce ukrajinských uprchlíků.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 16032 lidí

Opozice i někteří politici vládní koalice se do Rakušana pustili s tím, že o výjimce lže, protože pakt nic takového neobsahuje. Nejostřeji takto vystoupil bývalý šéf TOP 09 a exministr Miroslav Kalousek, který rovnou ministra vnitra obvinil ze lži.

Kalousek se poté za své výroky omluvil, ovšem trvá na tom, že stávající podoba migračního paktu EU žádnou výjimku pro Českou republiku neobsahuje a mluvit o ní je zavádějící. Tématu se věnovala čtvrteční mimořádná schůze sněmovny. Tam šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš hovořil o tom, že migrační pakt je největší zradou v novodobých dějinách země.

Na obranu českého ministra Víta Rakušana vystoupila eurokomisařka Johansson, která ovšem dle některých kritiků šéfovi resortu vnitra úplně nepomohla. Řekla totiž, že si Česko o výjimku může požádat, nikoli že jí už má nebo že ji dostane.

Zeptali jsme se v anketě českých politků, jak tuto debatu vnímají. A také, zda lze říci, kdo s migračním paktem mluví a nemluví pravdu.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 38101 lidí
Místopředseda sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček uvádí, že eurokomisařka jednoznačně zasáhla do debaty v českém parlamentu. „Moc ale ministru Rakušanovi nepomohla. Potvrdila, že Česko žádnou výjimku nemá. Může i nemusí výjimku poskytnout, bude záležet na rozhodnutí Rady, tedy pochopitelně i lobbingu ostatních zemí. Jinými slovy, nic není jisté a specificky Česko žádnou výjimku nemá,“ sdělil Havlíček.

„Žádnou výjimku tam nemáme. Jedná se o obecná pravidla, která tam mají všechny státy zasažené migrační krizí. Opravdu je potřeba si migrační pakt přečíst,“ upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Jednoznačné stanovisko poskytl poslanec SPD Radovan Vích. „Vláda Petra Fialy a ministr Rakušan s Migračním paktu EU lhali, lžou a lhát budou. Protlačili jej v rámci Českého předsednictví EU a aktivně pro jeho schválení jejich europoslanci hlasovali. Až v současnosti před blížícími se eurovolbami se k paktu zdržují a říkají, že je špatný. Skutečnost je však taková, že Migrační pakt EU vláda Petra Fialy a pětikoalice prosazovala, prosadila a neodmítla, na rozdíl od vlád Slovenska, Maďarska a Polska. V Migračním paktu EU zároveň není žádná explicitní výjimka pro Českou republiku ohledně Ukrajinců na našem území. Takže další migranty z Afriky a Blízkého východu buďto přijmeme, anebo za každého odmítnutého zaplatíme 20 000 euro výpalné. Takže pravdu tvrdí ve Sněmovně pouze SPD,“ sděluje.

„Migrační pakt obsahuje spoustu šíleností, nejen nesmyslný princip povinné solidarity, což je jak reálný, tak i logický nesmysl, ale i třeba požadavek na právní pomoc migrantům poskytovanou zdarma. To je naprosto špatně. Paní eurokomisařka Johansson je ztělesněním toho, co je v Evropě komisi špatné: je totiž známa svými výroky o tom, že Evropa potřebuje více migrantů. Tato paní by v Komisi sedět neměla, natož aby měla zasahovat do našich záležitostí. A jaké je optimální řešení migrace? Postavit plot na hranicích Schengenu, masivně posílit Frontex a ochranu vnější hranice, pašerákům zabavovat nekompromisně lodě a azylové řízení vést mimo Evropu - třeba ve Rwandě, jak to plánuje Spojené království,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor Zdeněk Hraba.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41703 lidí
„Ta otázka je jasná. Jde o nevhodnou a nedůstojnou hru se slovy. Stejně jako v otázce kvót. Slovo kvóty tam není, ale jako kvóty se to chová. Mně nezajímá užití daného slova, ale výsledek. Když se něco chová jako kvóta, je tam dané přerozdělování a finanční náhrady za nepřijetí migrantů, tak to kvóta je, aniž by to slovo bylo použito. Stejně je to i s údajnou výjimkou. Uvádí se tam, že daná země může o výjimku žádat, nikoliv že ji má nebo ji musí dostat. Prostě nikde není řečeno, že i kdybychom o výjimku požádali, bude nám schválena. Nevím, proč se vládní politici bojí přesně popisovat situaci,“ konstatuje poslanec ANO Patrik Nacher.

Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy není eurokomisařka Johansson důvěryhodná. „Já mám obecně problém paní Johansson důvěřovat, vzhledem ke skutečnosti, že tlačila nesmyslný návrh, aby Evropská unie špehovala soukromou komunikaci občanů na chatovacích platformách jako je Whatsapp. Tento nesmysl se nám podařilo z návrhu legislativy dostat, ale jistá nedůvěra vůči paní komisařce u nás stále panuje,“ řekl Peksa.

„Pravdu s „migračním paktem“ bude mít příští Evropská komise. Potvrzení počtu přijatých uprchlíků musí vláda a každá budoucí vláda důrazně prosadit. Žádné explicitní ujištění speciálně pro ČR v evropské legislativě nenajdeme,“ potvrzuje poslanec ODS Karel Krejza.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zdůrazňuje, že podstatné a platné je to, co je napsáno, a ne řečeno. „Pro právničku je pro mne podstatná psaná dohoda. Nerozumím podobným ústním prohlášením k již sjednanému a podepsanému paktu. Podle mého názoru tím hasí požár, protože se ukázalo, že ministr Rakušan buď pakt nečetl, nebo o jeho obsahu lhal. Nevím, kdo by obsah paktu mohl dodatečně a jen vůči jedné zemi změnit. Podle mne je to právně nemožné, nebo kvůli nám, nebo spíše Rakušanovi, budou muset něco nového a nestandardního vymyslet. V tuto chvíli výjimka neexistuje. Prohlášení na tom nemění vůbec nic,“ řekla.

„Stále se mluví o výjimkách, ale to není nejdůležitější. EU musí řešit především režim na společné hranici a její ochranu. Pokud má trvat volný pohyb uvnitř Schengenského prostoru, musíme mít jistotu, že máme pod kontrolu vnější hranici,“ reagoval šéf SOCDEM Michal Šmarda.

Absenci výjimky pro Česko potvrzuje předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Nevěřím tomu a právě kvůli lidem jako je eurokomisařka Johansson jdeme do voleb a doufám, že právě po volbách Evropu překreslíme. U migračního paktu záleží na interpretaci, co jsem četl, tak ministr Rakušan u migrace skutečně vyjednal, že můžeme poprosit Komisi o odpustek. Žádná jasná výjimka. Pokud splníme celou řadu podmínek, můžeme si požádat. Nic víc. Je to za mě zrada a Rakušan lhal,“ míní Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan lže víc než Rudé právo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 18.04.2024 17:05:24
žádnou výjimku nemáme, Poláci, Slováci, Maďaři jsou asi blbouni a náš Vykulenej Rakušan je hlava otevřená. Nu mám za to, že to je obráceně.

|  18 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…