Menu
Přihlásit se

Projednávání migračního paktu EU na mimořádném jednání sněmovny, kterou iniciovalo opoziční Ano, vyvolalo silné emoce. Přesto se opozice s koalicí shodne na tom, že migrace je vážným problémem současné EU.

Dana Jaklová/ČTK
Publikováno 18/04/2024
Doba čtení < 1 min.
Migrace, Ilustrační foto, Zdroj: Shutterstock.com

Opozice je zděšena

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je migrační dohoda „šílená a obludná“, obsahuje podle něho skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu. Podle Babiše migrační pakt není lék, ale jed, který slouží k „asistované sebevraždě Evropy a její kultury“. „Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti,“ prohlásil ve sněmovně Babiš, který již dříve opakovaně uvedl, že reforma migračních pravidel bude jedním z témat ANO před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který migrační pakt přijal, tvrdí, že neumožňuje nařídit členskému státu unie, aby přijal na své území část uprchlíků. „Neexistuje možnost stát přehlasovat a poručit, že někoho musí v rámci relokací přijmout. Tohle tam prostě není,“ prohlásil Rakušan.

Koalice vidí politiku strachu

„Máme tady politiku strachu, která se bohužel vyplácí. Chalífát se z České republiky nestane,“ uvedl ministr Rakušan k varování předsedy ANO Andreje Babiše, že se kvůli paktu bude Česko potýkat se stejnými problémy s islámskými uprchlíky jako některé západoevropské státy. „Neboť v ČR tyto problémy nejsou, populisté a extremisté přicházejí se šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci nezvládli“, uvedl Rakušan, který je přesvědčený, že opozice předvádí politiku strachu.

Koncem února koaliční většina po úvodní zhruba pětihodinové diskusi zamezila schválení návrhu programu mimořádné schůze, která se tak nekonala. Ke slovu se tak dostali jen řečníci s přednostním právem. Další poslanci vystoupit nemohli a Sněmovna ani nemohla hlasovat o případných návrzích usnesení. Dnes mimořádnou schůzi k migraci poslanci přerušili a není jasné, zda a kdy v ní budou pokračovat.

Komentáře (10)

  1. Pan Rakušan se nezdá být dostatečně kvalifikovaným, za to se zdá být manipulátorem non plus ultra. To neví, co podepsal?! Když si uprchlíka nevezmeme, tak za něj budeme muset zaplatit. Pak budou říkat, že na to nejsou peníze a že tedy musíme uprchlíka přijmout. Navíc nechápu, proč by by ČR měla migraci zvládnout, když jí nezvládly žádné jiné země. To, co ukazuje opozice, není strašení, ale realita.

    1. Navíc, máme být solidární s těmi, kdo nám spílali nacistů, fašistů, rasistů a xenofobů.
      Tvrdili, že to zvládnou.
      Proč máme vyjídat kaši kterou si, přes naše protesty, navařili.

    2. Jenže oni dobře vědí, že až to začne platit, tak už budou v opozici a budou křičet, jak nová vláda přijímá migranty nebo nešetří a zadlužuje příští generace, když migranty nepřijme a bude za ně platit.

  2. 2000 kurýrů: Dokument o volebních podvodech v USA.
    Prezidentské volby v USA v roce 2020 provázela spousta kontroverze a tvrzení o tom, že tam došlo ke spoustě podvodům. V tomto skvěle zpracovaném dokument uvidíme konečně rozhodující důkazy o tom, jak rozsáhlé volební podvody tam probíhaly a jaká rizika představují korespondenční volby, které se snaží zavést i u nás v České republice. Více v dokumentu. – https://otevrisvoumysl.cz/2000-kuryru-dokument-o-volebnich-podvodech-v-usa/

Napsat komentář