Od bylinek po oleandr: Každá rostlina potřebuje v květináči jinou půdu

Od bylinek po oleandr: Každá rostlina potřebuje v květináči jinou půdu
Zejména v případě rostlin v květináčích je použitý substrát velmi důležitý, určuje totiž jejich zdravotní stav. Je velký rozdíl mezi tím, jestli začnete pěstovat např. rozmarýn, bergamot, rododendron nebo oleandr. Nejdříve si zjistěte, jakou půdu preferuje právě vámi zvolená rostlina.

Vhodně zvolená půda je základ

Rostliny v květináčích jsou samozřejmě velmi oblíbené proto, že se báječně hodí i pro lidi s omezeným prostorem na balkoně či terase. Existuje navíc pestrý výběr odrůd – nabídka sahá od kompaktních citrusových stromků přes bujně kvetoucí exoty, jako je oleandr a hortenzie, až po menší nádoby s bylinkami. Ale která půda je vhodná pro kterou rostlinu? To si musíte ujasnit už na začátku, abyste o krásnou výzdobu svého venkovního prostoru zbytečně nepřišli.

Bylinky dávají přednost chudé zemině

Středomořské bylinky, jako je oregano, rozmarýn a tymián, se obecně sázejí na neúrodné půdy chudé na živiny. Při přílišném množství živin by ztratily svou chuť. Nejlepší by bylo použít speciální bylinkovou zeminu. Ani petržel a další místní bylinky nepotřebují půdu bohatou na živiny.

Většina kulinářských bylinek uvítá dobře odvodněnou půdu. Pěstujete-li v květináčích, dejte na dno nějakou nádobu a použijte víceúčelový kompost bez rašeliny s trochou zahradnického písku nebo perlitu pro extra drenáž. K pěstování bylinek lze použít téměř jakoukoli nádobu, pokud má na dně drenážní otvory a kameny pro odvodnění.

Lehká a nadýchaná půda pro citrusy

V případě citrusů, jako je citroník a bergamot, by půda měla být lehká, nadýchaná a dobře propustná. Pokud si ji chcete namíchat sami, pak ideálně z kompostu, kokosového vlákna, jílových minerálů nebo hlíny, křemičitého písku a vápna. Citrusy potřebují substrát bohatý na živiny s mírně kyselou půdou, pH 5 až 6,5.

Rododendrony, azalky, hortenzie a kamélie mají rády kyselou půdu. Kromě toho je zásadní, aby byla propustná. Přidejte tedy keramzit coby první vrstvu do květináče.

Oleandr může být náročný a přizpůsobivý zároveň

Oleandr, pěkná rostlina ze středomořské oblasti, potřebuje dostatek minerálů a slunné stanoviště. Příliš mnoho deště by ho poškodilo. Pro dosažení nejlepších výsledků jej zasaďte do dobře odvodněné půdy.

Keře se mohou přizpůsobit mnoha druhům podmínek: chudé půdě, písčité, řadě úrovní pH atd. Stejně jako mnoho jiných středomořských rostlin preferuje oleandr zásaditou půdu, ale roste i v kyselé nebo neutrální půdě a přizpůsobuje se hodnotám pH mezi 5 a 8,3. Před výsadbou otestujte pH té svojí, a pokud bude příliš kyselá, přimíchejte mletý vápenec nebo dřevěný popel. Chudou půdu krmte lehkou dávkou vyváženého hnojiva během prvního jara rostliny a poté každoročně lehce pohnojte.

Oleandr v květináči se báječně hodí k zakrytí nevzhledných částí vašeho domova, jako jsou venkovní klimatizační jednotky, nádrže nebo odpadkové koše. Při pěstování v nádobách použijte květináče o velikosti 35 až 60 cm a ujistěte se, že mají drenážní otvory.