USA schválily izraelský útok na Rafáh výměnou za zrušení úderů na Írán

zprávy

Egyptští představitelé sdělili 18. dubna pro web Al-Arabiya a TV Al-Jadeed, že Spojené státy schválily izraelský plán operace ve městě Rafáh v jižním pásmu Gazy výměnou za neprovedení velkého úderu proti Íránu.

USA schválily izraelský útok na Rafáh výměnou za zrušení úderů na Írán
Ilustrační foto
19. dubna 2024 - 06:20

„Americká administrativa projevila souhlas s plánem, který dříve předložil Izrael  ohledně vojenské operace v Rafáhu, výměnou za neprovedení rozsáhlého útoku proti Íránu," řekl egyptský představitel katarskému zpravodajství.

Nejmenovaný představitel dodal, že probíhají přípravy, aby se Egypt mohl vypořádat s případnými dopady plánované operace.

Sbor islámských revolučních gard (IRGC) odpálil v noci z 13. na 14. dubna na Izrael více než 300 raket a bezpilotních letounů v reakci na izraelský úder, který na začátku měsíce zamířil na íránskou ambasádu v syrském hlavním městě Damašku a zabil řadu jejích starších členů.


Izrael se zavázal reagovat, aniž by řekl kdy a jak, zatímco jeho spojenci vyzvali obě strany, aby se vyhnuly další eskalaci.

Izraelská armáda se v posledních měsících připravuje na zahájení operace v Rafáhu. Ve městě a jeho okolí se údajně ukrývá více než 1,5 milionu Palestinců. Námitka ze strany USA a dalších spojenců brání izraelskému rozhodnutí o operaci.

Zatímco zprávy Al-Arabiya  a Al-Jadeed naznačují, že Izrael by zrušil odvetný útok proti Íránu výměnou za zelenou k útoku na Rafáh, jiné zprávy naznačují, že izraelská armáda je stále odhodlána reagovat na bezprecedentní útok IRGC.

Je však nepravděpodobné, že by Izrael provedl útok na Írán před koncem Pesachu, řekl americký představitel ABC News 18. dubna, přičemž připustil, že načasování se může změnit. Židovský svátek začíná 22. dubna večer a trvá do konce měsíce.

Zpravodajská síť také citovala izraelské zdroje, které uvedly, že Izrael byl minulý týden dvakrát připraven a poté upustil od plánů zaútočit na Írán.

Vysocí íránští představitelé, včetně prezidenta Ebrahima Raisiho, již varovali Izrael, že jakýkoli úder na území země se setká s velmi tvrdou reakcí. Teherán také USA varoval před účastí na jakémkoli izraelském útoku.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif