Policie zahájila Speed Marathon. ‚Velké překročení rychlosti může vyjít až na 25 000,‘ říká Straka

Začíná tradiční celoevropská policejní akce Speed Marathon. Strážci zákona v pátek kontrolují na zhruba tisícovce míst po celém Česku dodržování povolené rychlosti. Kde budou hlídky stát, policie zveřejnila dopředu. „Naším cílem je upozornit na problematiku rychlosti a porušování rychlostních limitů,“ vysvětluje pro Radiožurnál Jan Straka z ředitelství dopravní policie.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Policisté na asi tisícovce míst v Česku kontrolují, jestli řidiči nepřekračují povolenou rychlost (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kde už namátkou hlídky měří?
Policisté jsou na silnicích už od samého rána. Momentálně se nacházejí například v Praze 7 v ulici Trojská nebo v Praze 4 v ulici Výstavní. Také v Královéhradeckém kraji v Trutnově v ulici Volanovská nebo v Lázních Bělohrad, v Dolní Nové Vsi a v Karlovarském kraji v Chodově v ulici Husova anebo v Karlových Varech v ulici Závodu míru. Na těch místech po celé republice budou policisté celý den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie kontroluje při Speed Marathonu. Poslechněte si rozhovor s Janem Strakou z ředitelství dopravní policie

Proč ty úseky zveřejňujete dopředu? Bude mít taková akce opravdu kýžený efekt? Nedají si tam řidiči dnes pozor a zítra pojedou zase jinak, než by měli?
Akce má spíše preventivní charakter, proto ta místa zveřejňujeme. Naším cílem je upozornit na problematiku rychlosti a porušování rychlostních limitů, protože nepřiměřená rychlost je dlouhodobě nejtragičtější příčinou dopravních nehod.

Pro příklad v roce 2023 zemřelo při nehodách zaviněných nepřiměřenou rychlostí přes 30 procent všech usmrcených osob při nehodách.

Tím, že do akce zapojíme veřejnost, která nám pomáhá vytipovat úseky a místa, kde se cítí nebezpečně, tak očekáváme, že řidiči zpomalí, že dají nohu z plynu. A pokud si při tom uvědomí, že do cíle dorazili s minimálním zpožděním i při dodržování nejvyšší povolené rychlosti, tak to bude právě to, čeho chceme touto akcí dosáhnout.

Místa kontrol

Speed Marathon loni

Při loňském Speed Marathonu prověřili policisté téměř 5000 řidičů. U více než poloviny z nich zjistili přestupek. Nedodržení rychlosti bylo nejčastějším problémem - konkrétně šlo o 2100 přestupků.

Povězte nám, kde se dá dohledat, kde přesně kontroly dnes budou?
Místa kontrol jsme zveřejnili na webových stránkách Policie ČR – www.policie.cz, případně je můžete najít i na stránkách www.bezpecnecesty.cz.

Při jaké rychlosti hlídky řidiče zastavují? Je to třeba už při 53 km/h v obci, kde se má jezdit padesátkou?
To se nedá přesně konkretizovat, protože ke spáchání samotného přestupku je vždycky potřeba naplnit nejen formální stránku, což je v tomto případě samotné překročení rychlosti, ale i stránku materiální. To znamená, že to porušení musí ohrožovat zájem společnosti. Musí být nebezpečné.

Nemůžu konkrétně říct, že obecně policisté budou nastavovat o 10 km více, ale záleží to na tom, o jaké místo se jedná, jakým způsobem se zde řidiči chovají. Jiný limit nastaví policisté před mateřskou školkou nebo základní školou a jiný mimo obec na rovném úseku komunikace.

Pokuta až 25 000 korun

Jaký postih v Česku za rychlou jízdu hrozí? Kolik to může stát řidiče peněz a bodů?
Záleží na tom, o kolik kilometrů v hodině ten samotný limit řidiči překročí. Při minimálních překročeních do 10 km/h je to v příkazním řízení na místě do 1500 korun. Ve správním řízení u správního orgánu potom 2000 až 5000.

VIDEO: Řidič se proháněl po dálnici D7 rychlostí 237 kilometrů v hodině. Hrozí mu pokuta a zákaz řízení

Číst článek

O 10 kilometrů a více v obci a mimo obec je to 1500 až 2000 korun na místě, při správním řízení 2000 až 5000 korun. A zároveň dva trestné body. Při rychlosti o 20 kilometrů v obci nebo 30 kilometrů mimo obec a více je to 2500 až 3500 korun, ve správním řízení potom 4000 až 10 000. A také čtyři trestné body.

A při tom nejvyšším překročení nejvyšší povolené rychlosti, to znamená o 40 kilometrů v obci, případně 50 kilometrů mimo obec a více, tak to už na místě policisté řešit nemohou. A ve správním řízení je pokuta 7000 až 25 000 korun, šest trestných bodů a zároveň možný zákaz řízení na šest až 18 měsíců.

Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme