Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

Nejnovější vlajkový model Huawei: žádné křemíkové překvapení

Pavel Trousil 19.04.2024
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Huawei u své nové vlajkové lodi Pura 70 Ultra sází hlavně na fotoaparát s vyjíždějícím objektivem a na skvělou výbavu. Jeho mozek, SoC Kirin 9010, který Puru 70 pohání, je sice působivý, ale nenaznačuje nějaké fantastické schopnosti. Vypadá to, že v tomto směru se Čína neposunula.

Když společnost Huawei v polovině roku 2023 představila svůj smartphone Mate 60, vzbudil ve světě pozornost především proto, když se při jeho demontáži přišlo na to, že obsahuje systémový čip vyrobený čínským výrobcem čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a to 7nm procesem.

Odborníci totiž do té doby byli přesvědčeni, že čínská společnost SMIC není schopna něco tak pokročilého vyrobit. Ačkoli se tedy Mate 60 nijak výrazně nelišil od všech ostatních moderních smartphonů, jeho samotná existence zpochybnila účinnost snah vedených Spojenými státy zabránit tomu, aby se pokročilá technologie výroby čipů dostala do Říše středu.
 

Mnoho spekulací se proto týkalo toho, s čím Huawei přijde příště a zda se mu podaří se ve výrobní technologii opět posunout dál. Nyní tedy s uvedením telefonu Pura 70 Ultra přišla odpověď. Čínská média už přinesla podrobnosti o tom, co se nachází uvnitř. SoC smartphonu je označován jako Kirin 9010 a má čtyři efektivní jádra pracujícími na frekvenci 1,55 GHz, 6 výkonných jader s frekvencí až 2,18 GHz a dvš vysoce výkonná jádra pracujícími na frekvenci 2,30 GHz. A vypadá to, že jde o 7nm čip, což znamená, že čínští výrobci čipů zřejmě neudělali další nečekaný pokrok.

Mohlo by vás zajímat

Co se týká dalších specifikací, Pura 70 má 6,6palcový OLED displej s obnovovací frekvencí 120 Hz a rozlišením 2 760 x 1 256. Procesor má k dispozici 12 GB RAM a kupující si mohou vybrat mezi 256GB, 512GB nebo 1TB úložištěm. 

Zajímavý je fotoaparát, tedy tři fotoaparáty. Nejzajímavější je fotoaparát s 1palcovým 50Mpx snímačem, nad kterým je pokročilý výsuvný objektiv, který nevyčnívá z těla. Objektiv má proměnlivou clonu v rozmezí f/1.6 až f/4.0. Všechny modely Pura 70 používají HarmonyOS 4.2, operační systém Huawei, který nepodporuje služby Googlu.

Zdroj: Gizmochina, GSM arena, Geekbench


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud