Řízek patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel, které si občas s chutí dopřeje snad každý. Někdo miluje řízky z masa vepřového nebo telecího, jiný dá přednost lehčí variantě z masa krůtího či kuřecího.

Správně připravený řízek by měl být vždy křehký, plný chuti a šťávy a zároveň i důkladně propečený. Chcete vědět, jak přesně postupovat a dosáhnout vždy dokonalého výsledku?

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Chcete znát nejlepší recept na křupavé kuřecí řízky v jogurtu? Podívejte se na YouTube video na kanálu BESTRECEPTY:

Zdroj: Youtube

Správný výběr masa

Základem dobrého řízku je kvalitní maso. Proto jej vždy pořizujte jen u prověřených prodejců. Pokud zvolíte vepřové maso, ideální je šťavnatá a tukem lehce prorostlá krkovice. Kuřecí řízky ze stehen jsou šťavnatější než prsní, které však mají své stálé příznivce.

Zkušení kuchaři doporučují také tzv. telecí pavouček, část masa z křížové kosti a tukovým mramorováním připomínající pavučinu.

Naklepání masa

Nakrájené plátky vepřového a telecího masa je dobré před přípravou naklepat paličkou nebo hřbetem pěsti přes mikrotenový sáček. Maso drůbeží naklepávat nemusíte, je samo o sobě dost křehké. Jednotlivé řízky pak osolte a opepřete. Po usmažení by již bylo na dochucení pozdě. 

Řízky namočte

Chcete znát fintu zkušených řezníků a ostřílených šéfkuchařů? Pokud byste rádi měli řízky opravdu nadýchané a křehké, dopřejte jim marinádu, která jim dodá vlhkost a později příjemnou vláčnost. Tento zlepšovák by měla znát každá pořádná hospodyňka.

Naklepané a nasolené řízky ponořte před obalením do misky s mlékem nebo jogurtem. Pokud je nemáte, pomůže i majonéza. Nechte řízky namočené alespoň hodinu, ale nejlepší je naložit je na celou noc a nechat v lednici.

Přichází čas trojobalu

Nejprve si přichystejte 3 misky nebo hluboké talíře. První z nich naplňte moukou, ale ne hladkou, jak to mnozí dělají. Použijte na obalování řízků raději mouku polohrubou, budou totiž ve výsledku více nadýchané.

Do druhé nádoby vyklepněte syrové vajíčko a rozmíchejte jej vidličkou. A poslední ingrediencí je jemně nastrouhaná strouhanka, nejlépe připravená z pečiva starého 2 až 3 dny. Řízky obalujte vždy až těsně před smažením. 

Fáze smažení

Obalené řízky smažte na sádle nebo v rozpáleném rostlinném oleji vždy z obou stran do zlatova. Použít můžete také ghí neboli přepuštěné máslo. Řízky získají zajímavou chuť s lehce oříškovým nádechem.

Související články

Zdroje: www.irecept.cz, www.toprecepty.cz, www.magazin.recepty.cz