Libuše Švormová se do povědomí širší veřejnosti dostala díky dabingu svůdné Angeliky. Stejně jako její slavná dabingová role i ona sama byla velice krásná a o nápadníky rozhodně neměla nouzi.

Ačkoliv herečce bude příští rok devadesát let, šarm jí vydržel dodnes. Ve formě ji mimo jiné udržuje i její mnohem mladší přítel.

Švormová patřila ve své době mezi nejvíce sexy herečky a i když si mohla muže vybírat, do oka jí padl ženatý otec dvou dětí, slavný scenárista Jan Otčenášek.

Ten měl ve svém repertoáru filmy jako Láska mezi kapkami deště či Romea, Julie a tma. Otčenášek se však odmítal rozvést.

Švormová ho ale natolik milovala, že v milostném trojúhelníku žila dlouhých devatenáct let až do doby, kdy jí životní lásku vzala rakovina plic.

„Přijala jsem jeho soukromí, nenaléhala jsem, aby se rozvedl, i když už jsme spolu mnoho let žili, ctila jsem jeho důvody. Považovala jsem ho za svého celoživotního partnera – a kdyby nezemřel, asi by jím i byl,“ svěřila se kdysi Švormová Blesku.

Po smrti Otčenáška byla herečka na dně a už nevěřila, že by se znovu zamilovala. Do života jí ale přišel o osmnáct let mladší Jana Patera, do kterého se na první pohled zamilovala.

Pater nakupuje, uklízí, skvěle vaří a udržuje domácnost v pořádku

Libuška si nejprve myslela, že půjde jen o letní románek, ze známosti se ale vyklubal vážný vztah a hrdličky se v roce 1982 vzali a jsou spolu dodnes.

„Je to můj hlavní zdroj energie. Všechno za mě doma dělá. Nakupuje, uklízí, skvěle vaří, udržuje domácnost v pořádku. Já jsem si prostě uměla vybrat muže,“ pochvaluje si herečka svého zajíčka.

Švermová se udržuje ve formě pohybem a zdravým životním stylem. Chodí plavat, s manželem pravidelně pořádají výpravy do přírody a jezdí na různé výlety. Nejvíce manželé milují Jeseníky, kam se rádi vrací.

Aby měla herečka na své zájmy dostatek financí, k důchodu si ještě stále přivydělává hraním.

„Díky tomu, že ještě něco tvořím, tak si přivydělám. Ale nedělám to jen kvůli penězům. Mrzelo by mě, kdybych musela úplně přestat hrát divadlo,“ přiznává Švormová.

Libuše Švormová vystudovala UMPRUM, poté nastoupila na DAMU, kterou absolvovala v roce 1959. Její herecká kariéra začala v divadle v Pardubicích, od roku 1961 pak byla více než třicet let členkou hereckého souboru Městských divadel pražských.

V devadesátých letech Švormová výrazně omezila filmování a práci pro televizi, po roce 2000 se pak objevila v Pojišťovně štěstí nebo v nekonečném seriálu Ulice.

Herečka účinkovala také v rozhlase, neméně významné je pak její působení v dabingu. V roce 2005 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Související články