Napil se mléka a ochrnul. Učil se chodit, ztloustnul. Měl velké problémy. Nakonec zemřel v osamění.

Josef Nedorost byl český herec, známý zejména díky své roli veksláka Richarda ve filmu Bony a klid. Dívkám se tehdy moc líbil – byl svalnatý a měl hezkou tvář syčáka. Osud si s ním ale ve skutečnosti nehezky pohrál.

Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Odkud se vzal?

Narodil se 20. září 1955 v Českých Budějovicích a svou životní dráhu pak ukončil v témže městě v červenci roku 2020, v pětašedesáti letech. Mezitím prožil život, do něhož zasáhla neskutečná náhoda – aniž měl klíště ochrnul z těžké meningoencefalitidy.

Po studiích na Janáčkově akademii múzických umění v Brně získal Josef Nedorost první angažmá ve Státním divadle v Brně.

Následně se jeho kroky ubíraly směrem k Praze, kde nastoupil do Divadla E.F. Buriana. Byl to krok, který mu zároveň umožnil přechod k filmu a televizi.

Jeho první rolí byla role boxera Kurta Schallera ve filmu Pěsti ve tmě.

Bony a klid

V roce 1987 se Nedorost objevil v jedné ze svých největších rolí, a sice jako vekslák Richard Šindler ve filmu Bony a klid.

Tento film se stal diváckým hitem a Nedorost okamžitě získal popularitu. I když nepatřil mezi moc obsazované herce, zejména dívky a ženy si jej pamatovaly.

Kromě herectví také pracoval v dabingu a svůj hlas propůjčil mnoha známým postavám ve filmovém a seriálovém světě.

Velký koníček – archeologie

Mimo práci herce se Nedorost věnoval archeologii, což byl jeho dlouholetý koníček. Láska k archeologickým lokalitám ho provázela celým životem, ale právě tato vášeň ho také přivedla k osudové tragédii. „Jednou pršelo a my jsme se potřebovali někde schovat. Šli jsme do kravína, kde zrovna dodojili krávy. Jedna paní mi nabídla, jestli se nechci napít mlíka… A já to, bohužel, udělal,” vzpomínal Nedorost na jednu z archeologických výprav v okolí Českých Budějovic.

Po konzumaci čerstvého kravského mléka onemocněl klíšťovou meningoencefalitidou, což mělo pro něho dlouhodobé zdravotní následky. Klíště nikdy neměl, přesto ochrnul na jednu nohu a rok se z následků této náhody dostával.

I po ní trpěl Nedorost trpěl depresemi a úzkostnými stavy, které mu výrazně zkomplikovaly život. Jeho boj s nemocí byl dlouhý a Josef Nedorost byl po několik let upoután na invalidní vozík a podstoupil dlouhodobou rehabilitaci v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

Návrat zpět

I přes své zdravotní komplikace se pak snažil vrátit k herecké práci a v roce 2014 se objevil ve filmu Bony a klid 2. Byl to návrat, který mnozí jeho fanoušci uvítali, avšak Nedorostův zdravotní stav již nebyl jako dříve. Rozhodl se proto stáhnout do ústraní.

I jeho fyzický vzhled se velmi změnil:

Nedorost žil poslední léta ve svém rodném městě České Budějovice, kde se po smrti své matky staral o sebe sám. Své soukromí pečlivě střežil a od hereckého prostředí se distancoval.

Nedorostova smrt v červenci 2020 přišla neočekávaně a byla velkým šokem pro všechny, kteří jej znali.

Zdroje: www.ahaonline.cz, www.csfd.cz/tvurce/josef-nedorost, www.super.cz, cs.wikipedia.org