Prostreno.cz

Celebritami milovaný přerušovaný půst ohrožuje srdce i život

Přerušovaný půst ve formě 16 : 8, na který nedají dopustit ani slavné osobnosti, má prý co dělat s kardiovaskulárními potížemi. „Bonusem“ navíc je pak to, že mění aktivitu mozku a připravuje o chuť na sex. Ještě pořád ho chcete vyzkoušet?

V rámci příprav na plavkovou sezonu letos hodláte na nadbytečná kila vyzrát přerušovaným půstem? Možná jste se dočetli, že ho propagují i hollywoodské celebrity, jako je Jennifer Aniston, Jennifer Lopez nebo Heidi Klum, což berete jako povzbuzení a důkaz jeho účinnosti. Objevila se však informace, která vaše nadšení zřejmě zkrotí. Tenhle režim vás prý může i zabít!

Štíhlé křivky za tu nejdražší cenu

Žerty stranou, protože tady jde asi vážně o život. Uživatelé takzvané diety 16:8, při které se 16hodinové hladovění střídá s osmihodinovou jídelní svobodou, mají o 91 procent vyšší riziko, že předčasně zemřou na srdeční chorobu. To je nové vědecké zjištění (1), na jehož základě plánovaný přerušovaný půst asi rychle odpískáte „Byli jsme sami velmi překvapeni, když jsme prostřednictvím naší studie zjistili, že lidé, kteří dodržují osmihodinový časově omezený jídelníček s větší pravděpodobností zemřou na kardiovaskulární onemocnění,“ uvádí v prohlášení čínský lékař, epidemiolog a hlavní autor Victor Wenze Zhong. Jeho zjištění vzešlo ze sledování stravovacích návyků 20 tisíc dospělých v průměrném věku 49 let. Ačkoli jsou tyto děsivé závěry považovány za předběžné, obavy vyvolávají. Ani další negativa na klidu nepřidají!

Chuť na sex? Nechte si zdát

„Vaše sexuální touha závisí i na tom, co jíte. Půst velmi často unavuje a dráždí psychiku. Máte při něm hlad, žízeň a někdy i závratě, což jsou věci, které s přitažlivostí a libidem spojovat nelze,“ upozorňuje newyorská registrovaná dietoložka a autorka knih o hubnutí Bonnie Taub-Dix (2). Do třetice všeho špatného nelze opomenout ani poznatky jiného výzkumu (3), které naznačují, že hubnutí přerušovaným půstem vede k dramatickým změnám střevních bakterií, což negativně ovlivňuje mozkovou aktivitu spojenou s pozorností, motorickou inhibicí, emocemi a učením.

Zdroje: (1) www.newsroom.heart.org/news/8-hour-time-restricted-eating-linked-to-a-91-higher-risk-of-cardiovascular-death, (2) www.businessinsider.com/how-does-intermittent-fasting-diet-affect-sex-drive-2018-8, (3) www.eurekalert.org/news-releases/1009478






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat