stavba

Obce by mohly snadněji stavět byty. Stát by své pozemky poskytl bezplatně

Vláda rozhodla o vyčlenění 100 pozemků napříč Českou republikou, které budou moci být bezplatně převedeny do majetku měst a obcí. Podmínkou je, že budou muset sloužit k výstavbě bydlení. Pozemky byly vyčleněny ze správy Státního pozemkového úřadu, nyní bude vláda podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky hledat další pozemky spadající například pod Správu železnic nebo České dráhy.

„Na vládě jsme do rezervy státu vložily 100 lokalit, které budou takto k dispozici pro města a obce. Zároveň jsme se dohodli, že uděláme revizi nejenom pozemků Státního pozemkového úřadu, ale i pozemků Správy železnic nebo případně Českých drah. Ty by mohly být zajímavé z důvodu lokalit, kde je navázána dopravní infrastruktura. Jsou například v centrech měst a obcí a mohly by k bytové výstavbě sloužit,“ uvedl Jurečka. Hodnota pozemků podle něj může být ve stovkách milionů korun.

Lokality jsou napříč celou Českou republikou. Jedná se o pozemky Státního pozemkového úřadu, které byly vyjmuty z běžného nakládání a vloženy do speciální rezervy pro obce. V současnosti je stát podle Jurečky připraven jednat s obcemi a městy o převedení pozemků. To bude možné zprostředkovat během letošního roku. Vzájemná dílčí jednání by pak řešil Úřad pro zastupování státu ve věci majetkových.

Miliardy na výstavbu

Převádění státních pozemků na obce je podle Jurečky jedním z kroků, který by měl řešit problematiku drahého a nedostupného bydlení. Dalšími kroky má být investiční podpora výstavby dostupných nájemných bytů a také zavedení zákona o podpoře v bydlení.

Návrh zákona o podpoře v bydlení, který vypracovaly ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), je součástí reformy podle níž by mělo být vyčleněno do roku 2026 sedm miliard korun, které by měly sloužit na výstavbu nových dostupných nájemních bytů. Jurečka uvedl, že by výši investice chtěl navýšit o deset až 15 miliard korun.

Dotaci by mohly čerpat jak obce na výstavbu obecních bytů, tak také soukromí investoři. Podporu bude možné využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze použít okamžitě na maximálně 40 procent celkových nákladů při splnění konkrétních požadavků.

Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro ČR snížený až o tři procentní body může být až do 65 procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až 90 procent nákladů. Splatnost je do 30 let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o ni může například územní samosprávný celek, státní příspěvková organizace nebo církev.