Mercedes-Benz Trucks překonává „zvukovou bariéru“ při elektrickém nabíjení s výkonem 1000 kW

Mercedes-Benz Trucks překonává „zvukovou bariéru“ při elektrickém nabíjení s výkonem 1000 kW

22.4. - Vývojáři z Mercedes-Benz Trucks poprvé úspěšně nabili prototyp loni představeného eActrosu 600 na nabíjecí stanici o výkonu jeden megawatt ve vlastním vývojovém a testovacím centru ve Wörth am Rhein. Mercedes-Benz Trucks se rozsáhle podílel na vývoji nového celoodvětvového standardu nabíjení Megawatt Charging System (MCS). To hraje ústřední roli zejména pro veřejné nabíjení podél důležitých dopravních tras.

„Naši vývojáři přinesli nově definovaný standard MCS do vozidla s plným nabíjecím výkonem ve velmi krátké době – to je vynikající technický úspěch. Zákazníci s vysokými nároky na dojezd a využití vozidel budou v budoucnu těžit z megawattového nabíjení s výkonem 1000 kilowattů,“ řekl Rainer Müller-Finkeldei, vedoucí produktového inženýrství Mercedes-Benz Trucks.

„První úspěšný test nabíjení jedním megawattem výkonu s naším elektrickým nákladním vozidlem je obrovským vývojovým krokem. V průmyslu se nabíjecí výkon 700 kilowattů nebo více již označuje jako nabíjení MCS. Pro nás je však důležité, aby naši zákazníci mohli nabíjet eActros 600 plnými 1000 kilowatty a těžit tak z delšího dojezdu a krátkých nabíjecích časů. Nyní usilovně pracujeme na zavedení technologie MCS v našem eActrosu 600 do sériové výroby,“ uvedl Peter Ziegler, vedoucí E-Charging Components, Mercedes-Benz Trucks.

Další vývoj technologie MCS pro sérii

V další etapě budou vývojoví inženýři Mercedes-Benz Trucks nadále testovat komunikační rozhraní mezi vozidlem a nabíjecí stanicí, definovanou v rámci standardizace MCS, a dále vyvíjet prototypové komponenty směrem k sériové výrobě. Zahájení sériové výroby eActrosu 600 je plánováno na konec roku 2024. Kromě nabíjení CCS s výkonem až 400 kW umožní eActros 600 později také megawattové nabíjení s plnými 1000 kilowatty, jakmile bude k dispozici. Zákazníci si k tomu mohou objednat předvybavení vozidla tak, že vybavení pro nabíjení technologií MCS bude možno do vozidel doplnit, jakmile bude k dispozici.

Megawattové nabíjení je zvláště zajímavé pro veřejnou nabíjecí infrastrukturu

Vysoká kapacita akumulátoru přes 600 kilowatthodin – odtud typové označení 600 – a také nová, výrobcem vozidla vyvinutá elektrická hnací náprava s vysokou účinností, umožňují eActrosu 600 dojezd až 500 kilometrů v soupravě bez mezinabíjení. Elektrický nákladní vůz bude schopen ujet hodně přes 1000 kilometrů denně. Nabíjení během zákonem předepsaných přestávek řidiče – i bez megawattového nabíjení – to umožňuje.

Zhruba 60 procent dálkových cest zákazníků Mercedes-Benz Trucks v Evropě je beztak kratší než 500 kilometrů, takže pro tyto případy stačí dobíjecí infrastruktura v depu a na místech nakládky a vykládky. Pro všechny ostatní aplikace je neustálý rozvoj veřejné dobíjecí infrastruktury nezbytným předpokladem k tomu, aby byl elektrický nákladní vůz plně použitelný pro celoevropskou dálkovou dopravu. Megawattové nabíjení má velký potenciál zejména pro takto náročné aplikace.

(pav)

Foto: Daimler Truck

spinner