Novým tématem v populistických kruzích je migrační pakt. Toto téma sebou přináší s sebou spoustu polopravd a naprostých nesmyslů. Jde o hru s emocemi a strachem, je před volbami a každý klacek na oponenty se hodí. V zásadě jde ze strany opozice o vyvolávání strachu a zmaru tam, kde se není čeho bát. Proč?

Několik faktů:

  • Ve výsledku migrační pakt usnadní kontroly migrantů a zrychlí jejich případné odmítnutí a návrat do země původu
  • Migrační pakt neobsahuje „uprchlické kvóty“, tedy povinnost převzít „Bruselem“ stanovený počet migrantů. Každý stát se rozhodne svobodně, zda někoho vzít či ne.
  • Migrační pakt nestanovuje žádnou částku odměny za jednoho přijatého či pokuty za nepřijatého migranta. A kdo vám říká něco jiného, lže.
  • Migrační pakt zpřísňuje migrační politiku EU, v rámci řízení z nebudou migranti z určitých zemí původu právně na půdě EU a bude snazší je vracet. Stojí za poznámku, že mnohé ultraliberální strany (třeba němečtí Zelení), nebo lidskoprávní organizace proti němu kvůli tomu protestují.
  • Podstata migračního paktu je v jednotném postupu všech členských států v téhle otázce. Umožní lepší, rychlejší a efektivnější postup. Ta dohoda není dokonalá, ale je lepší než nic. A rozhodně je o dost lepší než zadrátované hranice a předstírání, že se nás Evropa týká jen když se nám to hodí.
  • Přispívat do společného fondu EU na ochranu vnějších hranic či na řešení mirgace je samozřejmě otázkou solidarity i pro země ve vnitrozemí, nakonec na solidaritě je EU postavená (nakonec, o tom víme sami – jen za loňský rok nám EU dala 116,7 mld. Kč, což je o téměř 50 mld. Kč víc, než zaplatila). Ví o tom i vůdce opozice Babiš a jeho firmy, které jsou na dotačních penězích z Evropy závislé. Stejně tak jsme už teď v rámci ČR solidární ve zdravotním a sociálním pojištění, to jen pro příklad.
  • Ti, co nejvíc řvou, zároveň nedokážou říct ani slovo k tomu, jak by tu situaci řešili sami. Protože nic lepšího nemají a už vůbec nic takového v Evropském parlamentu nedokážou prosadit. Je jim úplně ukradené, že Evropa je jeden společný prostor se společnými zájmy, který by měl být schopen dohodnout se na základních věcech.

Ti, kdo vám z opozičních lavic a různých pochybných skupin lžou teď, vám budou lhát i potom, co je svými hlasy pustíte ke skutečné vládě. Jen to bude mít násobně horší důsledky.


contributor