Dominik Feri míří na tři roky do vězení. Odvolací soud zamítl jeho odvolání

Dominik Feri u odvolacího soudu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dominik Feri u odvolacího soudu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dominik Feri se při odchodu z jednací síně vyjádřil novinářům k rozsudku a sdělil, že podá dovolání. „Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme a o věcech, které se nikdy nestaly.“

„Mohu jenom uvést, že ve věci bude přirozeně podáno dovolání. Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo,“ sdělil Feri stručně novinářům při odchodu z jednací síně. (ČTK)

Tři roky vězení pro Feriho. Popisujeme, co se u soudu dělo, a připomínáme, o co v případu bývalého politika TOP 09 šlo.

„Pro oběti je důležité, že došlo k validaci jejich prožitků,“ řekla po jednání zmocněnkyně oběti Adéla Hořejší. Vyjádřila naději, že tento případ může přimět i další oběti, aby svoji zkušenost sdílely.

Dominik Feri míří na tři roky do vězení. Odvolací soud zamítl jeho odvolání. Prvoinstanční soud ho odsoudil za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Verdikt je pravomocný, exposlanci zbývá už jen dovolání. Soud zrušil výrok o náhradě škody, Feri musí nahradit vyšší odškodné.

Dominik Feri u odvolacího soudu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Odvolací soud s Dominikem Ferim byl přerušen. Pokračovat bude ve 13.30.

Dominik Feri reagoval na návrh obžaloby tím, že podle něj rozsudek není logický a soud nedošel k řetězci důkazů, který by na sebe navazoval. Podle něj se soud ani obžaloba dostatečně nevypořádaly s tím, zda bylo jeho chování úmyslné.

Předseda senátu Vávra ho opakovaně upozornil, aby neopakoval to, co už řekl v předchozím vyjádření, a měl by pouze reagovat na návrh státního zástupce. Jeho obhájci od začátku jednání mlčí.

„Je to projev nulové sebereflexe,“ vytkla obžaloba Ferimu, že první případ prezentoval jako „případ Fanta“, podle něj jde o snahu o odosobnění a dehonestaci celé situace. „Máme řetězec dostatečných důkazů,“ doplnil státní zástupce Aleš Cimbala.

Podle Cimbaly bylo Feriho odvolání pouze kompilát jeho mnohasetstránkových podání. Nalézací soud podle obžaloby v ničem nepochybil. „Obhajoba se nám snaží předkládat stereotypní pohled na oběti,“ popsal Cimbala.

Státní zástupce dodal, že nejsou vidět ani známky toho, že by probíhající řízení mělo na expolitika jakýkoliv výchovný efekt. Ferimu vytkl, že během řízení přesouval vinu na oběti a případy až skandalizoval.

„Ztotožňuji se s rozsudkem nalézacího soudu,“ uvedl v závěru a doplnil, že souhlasí i s návrhem zmocněnkyně poškozených na zvýšení odškodnění.

Feri shrnuje, proč podle něj ani další skutek není znásilnění. I v tomto případě se vše mělo odehrát v jeho bytě. Exposlanec tvrdí, že šlo o dobrovolný styk, a popsal konkrétní momenty, které o tom podle něj svědčí. Opět vytkl nižšímu soudu i údajná procesní pochybení a špatnou právní kvalifikaci.

Bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri dnes u odvolacího soudu zpochybnil věrohodnost dívek, které podle nepravomocného rozsudku znásilnil. Vinu odmítl. Své odvolání přednáší sám, vzal si slovo místo svých dvou advokátů.

Poukázal mimo jiné na to, že podle rozsudku obvodního soudu se neprokázala přítomnost omamné látky v nápoji, který podle obžaloby podal nezletilé dívce, než ji u sebe v bytě znásilnil. Pokud odvolací senát rozsudek potvrdí, půjde sedmadvacetiletý někdejší politik na tři roky za mříže.

Dva dokonané skutky se podle obžaloby staly ve Feriho žižkovském bytě. Politik a tehdejší student práv tam údajně v březnu a listopadu roku 2016 líbal a osahával dvě dívky přes jejich nesouhlas a následně s nimi prováděl různé sexuální praktiky. První z nich bylo v té době sedmnáct let. V roce 2018 se pak Feri podle rozsudku pokoušel líbat a osahávat stážistku, kterou si už coby poslanec přivedl do Sněmovny. Tento skutek soud vyhodnotil jako pokus o znásilnění. Úspěšný politik a influencer kvůli obvinění rezignoval na poslanecký mandát.

Feri se dnes zatím vyjádřil k prvnímu ze skutků. „Skutek je v obžalobě přímo podmíněn tím, že v nápoji fanta byla jakási omamná látka. Soud ale v odůvodnění rozsudku konstatuje, že látka prokázána nebyla. To by mělo stačit samo o sobě k tomu, aby soud došel ke zprošťujícímu závěru, protože soud je vázán zásadou obžalovací,“ uvedl exposlanec, který má titul doktora práv.

Feri se také snažil zpochybnit dívčinu výpověď. „Netvrdí, že jsem ji svlékal, ale říká, že se sama nesvlékala a najednou byla v posteli nahá. Mezery v paměti jsou podle zahraniční judikatury významným faktorem nevěrohodnosti výpovědi,“ poznamenal. Za občasné pomoci poznámek hovoří spatra, rozsáhle a plynule. Směrem k odvolacímu senátu i odlehčeně zavtipkoval ohledně délky, kterou jeho řeč bude mít.

Před Ferim dostala slovo zmocněnkyně dívek Adéla Hořejší, která pro klientky žádá vyšší odškodné. Argumentovala novým rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva, podle nějž se závažnost trestného činu znásilnění musí promítnout do všech výroků rozsudku tak, aby obětem přinesl prožitek spravedlnosti. Uvedla, že jedna z dívek dodnes chodí na terapii a v případě další hovořila o komplexnější destrukci a poškození životní dráhy. Poukázala na to, že Feriho majetkové poměry jsou nadstandardní. Podle nepravomocného rozsudku má Feri dívkám zaplatit dohromady 510 tisíc korun, jedné z nich pak dalších 33 tisíc korun za psychoterapii.

Před začátkem dnešního zasedání oznámil předseda odvolacího senátu Libor Vávra zaplněné jednací síni, že kvůli ochraně obětí nepovolí obrazové ani zvukové přenosy z jednání. Zároveň na přítomné novináře apeloval, aby ve zpravodajství neodhalili totožnost poškozených dívek. (ČTK)

V úvodu jednání předseda senátu Libor Vávra přečetl, za co Dominika Feriho odsoudil prvoinstanční soud. Shrnul všechny tři případy – dvě znásilnění a jeden pokus o něj, za které Feri dostal tři roky vězení nepodmíněně a povinnost nahradit nemajetkovou újmu poškozeným ve výši 510 tisíc korun a jedné z žen náklady na psychoterapii ve výši 33 tisíc korun.

Jako první shrnula své odvolání zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. Jeho podstatou je, že závažnost činu se podle ní nepromítá do výroku o odškodném.

S odkazem na rozhodnutí vyšších soudů argumentuje tím, že nemajetková újma by měla být vyšší mimo jiné i kvůli tomu, jakým způsobem vedl bývalý politik svoji obhajobu.

Městský soud v Praze zahájil jednání o odvolání Dominika Feriho, kterého prvoinstanční soud odsoudil za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení nepodmíněně.

Chodby soudu po deváté plnila především média, oproti dřívějším jednáním bylo v budově soudu o poznání méně veřejnosti.

Feri dorazil s několikaminutovým předstihem v doprovodu svých obhájců Václava Kučery a Zuzany Smítkové. Na dotazy Feri nereagoval.

Státní zástupce Aleš Cimbala naopak dorazil až přesně na půl desátou.

Dominik Feri dorazil k odvolacímu soudu. Foto: Ludmila Blažková, Deník N

Aktuálně nejčtenější

Žena podezřelá v kauze Vrbětice dostala české občanství po ministrově zásahu. Na úředníka někdo tlačilVývoj bojů (799. den): Rusové použili zakázané chemické zbraně, sami se k tomu přiznaliZničená budova domu kultury v Časiv Jaru. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NVývoj bojů (798. den): Ukrajinci střelami ATACMS zasáhli stovku ruských vojáků v oblasti, která může být klíčováOčeretyne. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zahleňuje mléko? Lepí lepek střeva? Jak zlý je „zlý“ cholesterol? Expert na výživu radí, co funguje a co rozhodně neJsou zákony termodynamiky, rovnice o příjmu a výdeji energie, na ty jsou tyhle „zázraky“ krátké, říká Šindelář. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NKauza Tuleja odhaluje slabiny české vědy, která mnohdy vydává články pro článkyFungování vědy závisí na spolehlivosti publikačního systému. Predátorské časopisy ji narušují. Ilustrace: Adobe Stock„Byla jsem pouhou studentkou.“ Tulejova kolegyně popisuje, proč se jejich články dostaly do predátorských časopisůKandidát TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja. Foto: Ludvík Hradilek, Deník NStudio N: Za Palestinu. Američtí studenti jsou zase na barikádáchProtesty na Univerzitě George Washingtona. V izraelské vlajce je zabalená Caren Ayden, proti ní stojí propalestinská demonstrantka, která se staví proti válce Hamásu a Izraele. Foto: Cliff Owen, ČTK / AP Pointa N: Konečná pro Pavla Novotného. Kdy mu ji ODS vystaví?Pavel Novotný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník NTady Havel, slyšíte mě? Havlovo filmové odcházení aneb co když to všechno bylo jinakVáclav Havel ve filmu Tady Havel, slyšíte mě? Foto: Continental Film„Nepochopitelný hnus, úplně za hranou.“ Necitlivé vyjádření Pavla Novotného o Anně Slováčkové odsuzuje i ODSPavel Novotný Foto: Ludvík Hradilek, Deník NNahlédněte do nové pražské výstavy Tima Burtona. Ukazuje, jak silná může být lidská fantazieTim Burton potřetí vystavuje v Praze. Foto: Art MovementPolitická Pointa N: TOP 09 se s výměnou Langšádlové střelila do nohy a vyrobila problém z ničehoMinistryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová oznámila konec ve funkci. Foto: Ludvík Hradilek, Deník NSpolečnost se sociologu Kellerovi stala zdrojem nebezpečí, jež ohrožuje člověka na každém kroku. Všechno je špatněJan Keller (1955). Foto: Michal Doležal, ČTKKmenové instinkty, zloba, dehumanizace… O laskavých Češích, kteří ztratili schopnost rozeznat zloMáme jim pomáhat? Co když to jsou současní i budoucí teroristé? Ilustrační foto: ČTK/AP„Vyšla najevo pochybení, která nemohl ignorovat.“ Tuleja se vzdal nominace na ministra pro věduBývalý rektor Pavel Tuleja, Markéta Pekarová Adamová, Vlastimil Válek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nové články Deníku N

18:21Žena podezřelá v kauze Vrbětice dostala české občanství po ministrově zásahu. Na úředníka někdo tlačil 18:13V průmyslu se teď nedá plánovat dopředu. Němci neví, co bude dál, říká investor Budník 18:08„Co jsme to udělali,“ zhrozil se právník pornoherečky, když Trump vyhrál volby 17:59Kauza Tuleja odhaluje slabiny české vědy, která mnohdy vydává články pro články 17:59Jak se budou rozdělovat žáci na střední školy a víceletá gymnázia? Autor algoritmu vysvětluje celý systém 17:57Plynová krize ještě úplně neskončila 17:52Vývoj bojů (799. den): Rusové použili zakázané chemické zbraně, sami se k tomu přiznali 17:47Jak udělat z „byrokrata“ lídra školy. Projekt pomáhá ředitelům zvládat náročnou práci 16:19Politická Pointa N: TOP 09 se s výměnou Langšádlové střelila do nohy a vyrobila problém z ničeho 16:06Kreml posiluje vliv v Africe: vojáci USA musejí opustit Niger, nahrazují je Rusové 15:02„Byla jsem pouhou studentkou.“ Tulejova kolegyně popisuje, proč se jejich články dostaly do predátorských časopisů 14:54„Vyšla najevo pochybení, která nemohl ignorovat.“ Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu 14:30Tuleja oznámil, že se vzdává nominace na ministra pro vědu a výzkum. Fiala jeho rozhodnutí uvítal 14:10Studio N: Za Palestinu. Američtí studenti jsou zase na barikádách 14:09V televizi vám říkáme bratránku, prozradili manželé Fialovi Fialovi. Premiér lákal v Poděbradech na klobásy i kandidáty Spolu 12:48Instituce v ČR byly od loňska cílem útoků skupiny spojované s ruskou GRU 12:41Kmenové instinkty, zloba, dehumanizace… O laskavých Češích, kteří ztratili schopnost rozeznat zlo 12:19San Marino: základna ruských špionů v Evropě? 12:18Kandidát na ministra pro vědu Tuleja by měl vyjasnit pochybnosti kolem svých publikací, řekl Fiala 12:13„Pak je Weinstein začal zastrašovat.“ Rozhovor se šéfkou investigativního týmu New York Times o sexuálním zneužívání nebo odposleších z éry Bushe 12:08První porcování planety v režii Evropanů. Jak k tomu došlo a co nám to říká o našich představách o světě? 12:00Od Trumpa jako Božího posla až k ruskému chrámu v maskáčích. Náboženství se vrací do politiky 10:35Úřednice okresní kriminálky zfalšovala závěť na šest milionů. Policie ji nestíhá, prý od jednání upustila 10:20Nahlédněte do nové pražské výstavy Tima Burtona. Ukazuje, jak silná může být lidská fantazie 07:06Švýcarsko nepozvalo Rusko na mírový summit o Ukrajině | Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ | V Gruzii pokračují demonstrace 06:33Společnost se sociologu Kellerovi stala zdrojem nebezpečí, jež ohrožuje člověka na každém kroku. Všechno je špatně 06:30Tady Havel, slyšíte mě? Havlovo filmové odcházení aneb co když to všechno bylo jinak 01:41„Buďte ledabylí.“ Odborníci radí, jak na zahradu přilákat životVčera 23:09VZP chystá redukci dětských lůžek. Nová kritéria by nesplnila čtvrtina nemocnicVčera 20:35ČT zveřejnila analýzy vysílání o Izraeli a Gaze. Podle jedné vytvářela dojem, že Palestinci si za utrpení mohou sami