Komentář: Pro-rodinná sociální politika? Nikoli, jen lidovci jsou na dně

4412
lidovci
…a protože příroda nepočká, jak stojí na tričku předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, lidovci nyní navrhují zvýšení daňové slevy na dítě o 465 korun pro rodiče a o 580 korun pro toho, kdo má ještě o jedno dítě víc. / Foto: KDU-ČSL

Ministr práce a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nedávno představil svou vizi boje s nízkou porodností. Do moderní sociální politiky však má hodně daleko. Profitovat z ní budou „překvapivě“ zase hlavně lidovci. A ti ostatní? Ti to zaplatí.

Porodnost v Česku v dlouhodobém trendu setrvale klesá. Loňský rok byl dokonce jedním z vůbec nejslabších. Nechme raději stranou otázky, zda je možné s takovým demografickým trendem něco dělat a jestli vůbec je úkolem vlády s ním něco dělat. Protože české politiky merkantilistický přístup shrnutý v heslu „víc dětí = víc peněz z daní“ asi jen tak neopustí.

To ostatně potvrzuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který přišel s plánem, jak negativní vývoj zvrátit. Jedním z opatření je zvýšení daňové slevy na dítě o 465 korun pro rodiče a o 580 korun pro toho, kdo má ještě další jedno dítě navíc. Těžko se však lze ubránit dojmu, že jde o klasické „úplatky“ pro voliče. Parlamentní volby tu máme příští rok, což v kontextu zdlouhavého legislativního procesu znamená, že jsou prakticky za rohem.

Takový plán ale vyjde daňové poplatníky na více než pět miliard korun, na které se budeme skládat všichni. Třeba i my, rodiče jednoho dítěte, které ministerstvo práce zřejmě považuje v podstatně za bezdětné, i když i nám poslední roky pěkně pustily žilou.

Lidovci a jejich představa daňových prázdnin…

Ještě pozoruhodnější je idea jakýchsi daňových prázdnin pro rodiny s dvěma a více dětmi. V titulku novinového článku a na mítincích s voliči to jistě bude znít zvučně a atraktivně, ale komu to reálně prospěje? Stačí naťukat pár čísel do obyčejné online příjmové kalkulačky, aby člověk zjistil, že jde opět spíše o předvolební tahák než o reálnou sociální politiku.

Rodiny tří a více dětí daňové prázdniny v drtivé většině nepotřebují, dovolenou od daní totiž mají permanentně. Aby pracující rodič tří dětí reálně vůbec nějakou daň zaplatil, musí vydělávat více než 50 tisíc korun hrubého. Což je celkem o dost víc, než je aktuální průměrná mzda [necelých 44 tisíc] a o výrazně víc než mediánová [ani ne 38 tisíc]. A i pro ty, kteří vydělávají kolem 60 tisíc, dělá daňová kolonka jen několik stovek korun.

Sleva na poplatníka jako daňový bonus by prospěla nejchudším

Malé myšlenkové cvičení. Kdo tedy bude z oněch prázdnin pro tři a více dětí profitovat? Výrazně nadprůměrně příjmoví. Je jasné, že v dnešní době ani takový příjem nemusí znamenat život jako v bavlnce. Je ale tato skupina tak existenčně ohrožená, že se jí musí pomáhat? Že se na ni musíme všichni skládat? Rozhodně ne. S kým se ale překrývá? S potenciálními voliči lidovců a koalice Spolu. Je to náhoda? Nemyslím si.

Nula od nuly pojde

Připomeňme, že Marian Jurečka je místopředseda stejné vlády, která zrušila školkovné a dětské pleny zařadila do vyššího daňového pásma. Můžete namítnout, že vláda také zvýšila rodičovský příspěvek z 300 na 350 tisíc korun. To je svatá pravda. Ovšem po inflačním řádění posledních let nemá ani vyšší příspěvek reálnou hodnotu, než před lety mělo oněch 300 tisíc korun.

Svobodu vyhazují z KDU-ČSL za proruské názory. Posuďte sami

Mimo to, i jako rodič, si nedovedu představit, že takové peníze radikálně zvýšily porodnost a motivovaly především mladé lidi k tomu, aby měli více dětí. V dnešní době pár stovek měsíčně není nic motivačně významného. Pro ilustraci, právě jsem pojedl řízek v hodnotě cca poloviny zamýšleného zvýšení daňové slevy. Když se podívám na západ od nás, kde jsou na tom s porodností lépe, účinná opatření najdeme – podpora flexibilních úvazků, střídání rodičů v péči o dítě a dostupnost školek. To s lidoveckými kupeckými počty ale nemá nic společného.

Karel Pučelík

5 KOMENTÁŘE

  1. Prosim vás,ministr Jurečka nenávidí duchodce a hlavně invalidní. Je to hlupák. Náš stát dává na duchody 8 procent z rozpočtu. Rakousko a Německo cca 13 procent. On to neví. Proč nebyly při vysoké inflaci zhodnoceny církevní restituce. Tam retroaktivita platila,u nás duchodcu ne. “Urvalkuv” tedy Baxuv ústavní soud. V Německu chceš chodit do kostela,tak platíš církevní daň. U nás to nejde. Proč mám jako ateista ze zásady bezvěrec platit Duku a ostatní cernoprdelniku? A tak bych mohl pokračovat. Profesor Nutella nás vede do kytek.

  2. V Česku dopadne vatikánská sekta Jidášů jako na Slovensku. Přidá se k příštímu vítězi voleb, tak to fráterníci dělají po staletí. Bez podvodného slepence se ale nedostanou do sněmovny. — Na Slovensku černok..ci opouští dnešní euhujerskou opozici a jdou za Ficem, tak hned chtěli i jejich voliči. Je jen dobře, že ANO nechce s pokrytci farářem ani s kontrášem jednat o důchodech atd. zrádná hrůzovláda potřebuje najít viníka kdo může za jejich neschopnost. Tak to arogantní teolog z brněnské mafie dělá už pár let

  3. Celý problém je někde jinde. Kdo si pořídí dítě, když pro něho nesežene dětského lékaře, zubaře, školku,základní školu a střední školu? To nějaká pětistovka nespraví.

  4. Stále jen kecáte a pláčete a vláda to ví že jsme jen stádo ovcí.Co takhle klacky do ruky a novou revoluci .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here