4.5.2024 | Svátek má Květoslav


MIGRAČNÍ PAKT: Další otázky Ministerstvu vnitra.

23.4.2024

mv

Poznámka redakce:
Autor klade další otázky MV, reaguje na ministerstvem šířený propagační materiál. Obrázek zde vpravo patří do série, která si klade za úkol rozptýlit pochybnosti kolem právní normy, odmítnuté drtivou většinou europoslanců (pro hlasovali jen dva) a česká vláda při hlasování v Eropské radě zvolila neutrální stanovisko.
________________________________

Migrační pakt je téma ultimátní, až osudové důležitosti.
Ministerstvo vnitra je orgán veřejné správy a o migračním paktu aktivně komunikuje. Měl by proto snést otázky, které jsou mu kladeny. Přesto, děkuji lidem, kteří se jimi na Ministerstvu vnitra zabývají, že odpovídají a dělají to poměrně svižně. Prosím, aby odpovědi byly co nejvíce konkrétní. Níže vidíte dnešní komunikaci Ministerstva vnitra. Otázky k ní následují.

Tak tedy, přeji dobrý den a púrosím o zodpovězení následujících otázek:

1) Váš banner nese heslo „MIGRAČNÍ PAKT ZABRÁNÍ PAŠERÁKŮM ZNEUŽÍVAT UTRPENÍ LIDÍ“. Píšete-li, že pakt něčemu „zabrání“, pak to znamená, že to něco zcela zanikne, bude to znemožněno, anulováno. Zcela. Nicméně malým písmem nad bannerem píšete, že pakt pašerácký byznys jen „ztíží“ a „omezí“. Zdá se mi proto, že heslo na banneru je v jasném a logickém rozporu s komentujícím textem. Že váš banner a komentář se vzájemně popírají. Bude-li banner šířen bez komentáře, zdá se tedy, že je dezinformační. Jaké je pro to vaše vysvětlení?

Pak je zde několik důležitých definičních podotázek:

a) Kdo jsou oni lidé v tomto hesle? Patrně migranti, ale prosím o odpověď.

b) Co je míněno utrpením těchto lidí? Patrně obtížné životní podmínky migrantů v zemích původu, ale prosím o odpověď.

c) Co přesně myslíte zneužitím utrpení lidí pašeráky? Patrně to, že je za úplatu vysílají na cestu přes Středozemní moře nebo dodávkami vozí napříč Evropou, ale prosím o odpověď.

2) Dále budu pracovat s tím, že na otázky 1a), 1b) a 1c) odpovíte tak, jak předpokládám. Takže jak přesně, jakými právními instituty, migrační pakt ZCELA ZNEMOŽNÍ tento pašerácký byznys? Prosím o názvy konkrétních právních institutů a odkazy na konkrétní ustanovení migračního paktu (prosím o čísla článků atd.).

3) Nebo je to tak, že migrační pakt nebude schopen pašerácký byznys zcela zastavit, ale jen omezit (tj. banner vlastně lže a místo něho platí váš dodatečný komentář v postu nad bannerem)? Prosím o názvy konkrétních právních institutů a odkazy na konkrétní ustanovení migračního paktu (prosím o čísla článků atd.), které toto omezení způsobí.

4) Přes Středozemní moře převážejí migranty neziskové organizace na svých lodích. Potlačí, či dokonce znemožní migrační pakt nějak jejich aktivity? Pokud ano, jakými právními instituty se to bude dít?

5) Pokud jsou vaše odpovědi na otázky 1a), 1b) nebo 1c) odlišné od mých předpokladů, možná budu nucen položit doplňující dotazy. Ale budu rád, a myslím, že mí čtenáři také, když tomu svými odpověďmi předejdete a vše vysvětlíte.

Autor kandiduje za Svobodné do Evropského parlamentu.

Zdroj Twitter, původních 9 otázek je zde, vnitro přislíbilo odpovědět během pondělí 22.4., autor v pondělí večer na Twitteru píše, že odpověď neobrdžel.