Věděli jste, že blížící se květen je měsícem nejen lásky, rozkvetlých stromů a krásného počasí, ale od roku 1949 je také uznáván jako měsíc duševního zdraví? Tato iniciativa, kterou zahájila organizace Mental Health America, klade důraz na šíření povědomí o duševním zdraví a také prevenci nejrůznějších psychických onemocnění.

Zdravý životní styl

Pro to, abyste se naučili bojovat se stresem a nepropadali depresivním myšlenkám, můžete udělat velmi mnoho především vy sami. Udržování zdravého životního stylu patří mezi velké výzvy, ale jde to. Zaměřte se na stravu, dostatečný pohyb, zbavte se toxických vztahů, choďte do přírody, najděte balanc mezi pracovním a osobním životem a obklopujte se věcmi, lidmi a prostředím, co vám dělá radost. To je pro mnoho lidí právě domácí mazlíček. Podle několika studií mají kočky i psi na naši náladu velmi pozitivní vliv.

Žádné úzkosti a deprese

Podle výzkumu organizace MDPI, která zkoumala možnou souvislost mezi vlastnictvím zvířete u starších osob, mohou domácí zvířata (zejména psi) snížit pocit osamělosti a sociální izolaci. Starším lidem tak přítomnost živé duše v jejich blízkosti dělá dobře hned v několika ohledech. Na webu Taylor and Francis online můžete najít spoustu vědeckých publikací a článků z nejrůznějších oblastí. Jedním z nich je i publikace z časopisu Anthrozoos, ve které se dočtete, že kočky prokazatelně zmírňují negativní nálady u lidí. Kočkomilové prý mají menší sklony k propadání do depresí a netrpí tolik úzkostmi ani poruchami spánku.

Mazlení jako lék

Hlazení psa i kočky, nebo jen jejich pouhá přítomnost, může snížit u lidí také hladinu stresu. “Nespočet studií prokázalo, že lidé s domácími mazlíčky mají obecně lepší duševní zdraví a jsou méně náchylní k depresi a jiným psychickým onemocněním. Interakce se psy i kočkami totiž zvyšuje produkci hormonů štěstí, jako je serotonin a oxytocin, zatímco snižuje produkci kortizolu, hormonu stresu,“ uvádí Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka. Jeho slova dokládá i studie vědců z Washington State University, kteří zjistili, že dotek v podobě hlazení či objímání mazlíčka prokazatelně snižuje krevní tlak, tepovou frekvenci i svalové napětí. Účastníci studie také zaznamenali po deseti minutách hlazení psa snížení kortizolu.

Prospěšná životní změna

Pokud ještě psa nemáte, s jeho pořízením samozřejmě přijdou povinnosti, ale možná právě díky nim se budete cítit lépe. Každý pes potřebuje dostatek pohybu – vy ale také, takže díky procházkám uděláte i něco pro sebe. V parcích či na cvičácích se můžete seznámit s ostatními pejskaři a kdo ví, třeba mezi nimi najdete nové přátele. Procházky a hraní se psem vás donutí také k fyzické aktivitě. Pokud psa naučíte nový povel, budete mít navíc přirozeně i radost z vašich společných úspěchů. A když se budete chtít vybrečet, do psího nebo kočíčího kožíšku to jde tak nějak snáz. Tito životní společníci vás totiž vyslechnou, nesoudí a nedávají vám žádné rady – a to je přesně to, co někdy potřebujeme.

Zdroj: iGlanc.cz, Martin Pučálka, Bluebuffalo

Související články