Vojtěch Man
23. dubna 2024 • 10:00

Votroci museli s občankou na kameru. Policie vysvětluje zvláštní postup

Autor: Vojtěch Man, šp
Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti to žádná velká zábava nebyla. Liberec ve 29. kole FORTUNA:LIGY remizoval s Hradcem 0:0 a oba týmy mají i před posledním kolem šanci na titulovou skupinu. Na sociálních sítích ale ze zápasu rezonuje dění mimo stadion, konkrétně postup policie při vpouštění hostujících fanoušků do areálu. Minimálně část z nich totiž musela s průkazem totožnosti u obličeje projít zblízka okolo neoznačeného muže s kamerou. „Využití i méně běžných zákonných možností je namístě,“ napsal na otázky iSport.cz mluvčí libereckého policejního ředitelství.



Podle policejních statistik, které na základě oficiálních čísel shromažďuje advokát Tomáš Martinec, se hradečtí fanoušci v celé probíhající sezoně nedopustili žádného trestného činu ani žádného přestupku. Přesto se jim v Liberci dostalo „speciálního“ přivítání od policie.

„Po příchodu ke stadionu jsme si koupili lístky, pokračovali k turniketům, před nimi byly zátarasy, kde stáli pořadatelé a příslušníci PČR. Podmínkou vstupu na stadion bylo, že se všichni legitimují, a to včetně dětí. My se fotili s občankami, děti lustrovali na základě data narození. Každé z nich zahlásilo do kamery jméno a datum narození. Samozřejmě jsem se policistů dotazoval, co to má znamenat. Ale odmítli se mnou o tom diskutovat, že podle paragrafu na to mají nárok. A řekli mi, že jestli chci pokračovat, musím se kontrole podvolit. V opačném případě mi na pokladně vrátí vstupné,“ vylíčil svou zkušenost Sportu fanoušek Jan Pajer. Jeho video z policejního opatření fanouškovská komunita s rozhořčením sdílí na sociálních sítích.

Procedura, během které museli hradečtí fanoušci projít s dokladem totožnosti u obličeje okolo muže s kamerou, ke kterému je nasměrovali policisté, se týkala sektoru hostí a podrobit se mu musela jen část návštěvníků. U domácích vstupů byla přítomnost standardní.

Policie se podle svého vyjádření rozhodla k tomuto postupu na základě incidentu, který se měl stát cestou na stadion. „Provedli jsme řádné ustanovení pouze části fanoušků hostujícího týmu, a to za využití oprávnění uvedených v § 63, z důvodu plnění úkolů nezbytných k ochraně bezpečnosti osob a majetku, veřejného pořádku nebo předcházení trestné činnosti. Tato oprávnění jsme využili po upozornění na nestandardní chování několika fanoušků, ke kterému došlo při přesunu na fotbalové utkání,“ napsal Sportu komisař libereckého krajského ředitelství poručík Vojtěch Robovský.

Otázky Sportu se týkaly četnosti použití tohoto postupu i nezákonného jednání, kterého se případně hradečtí fanoušci dopustili. Natáčení osob s dokladem totožnosti při příchodu na stadion je podle Robovského „namístě.“ Celé policejní vyjádření přikládáme níže.

Podle fanouška je ale nezvyklé: „Nikdy jsem se s takovým přístupem nesetkal. Letošní sezonu jsem nevynechal ani jednou. Ve vzduchu bylo logicky cítit napětí, nevraživost, nedůvěra vůči policii. Ale k nějakému excesu podle mě nedošlo,“ diví se Jan Pajer.

I přístup pořadatelské služby Slovanu Liberec byl podle fanouška Hradce v pořádku. Smířlivé vyjádření poslal i klub. „Podle našich informací nešlo o plošné opatření. Tyto kontroly se týkaly pouze vybrané skupiny fanoušků vytipovaných Policií ČR. Vedení našeho klubu se dlouhodobě snaží vytvářet na stadionu U Nisy přátelské prostředí pro všechny slušné fanoušky, a to jak pro domácí, tak pro fanoušky soupeře. V rámci našich možností a kompetencí v tom chceme pokračovat i do budoucna. Je to v zájmu našeho klubu i fotbalu jako celku.“

Policejní statistiky jsou zaktualizované za 26 kol této sezony. Stadiony během nich navštívilo více než 1,3 milionu diváků, policie v souvislosti s 208 zápasy eviduje spáchání 4 trestných činů a 60 přestupků. 

Kompletní vyjádření Policie České republiky

V neděli 21. dubna 2024 Krajské ředitelství policie Libereckého kraje realizovalo opatření vedoucí k zajištění veřejného pořádku, které souviselo s plánovaným fotbalovým utkáním mezi celky FC Slovan Liberec a FC Hradec Králové.

Před zahájením utkání, před vstupem na stadion, jsme provedli řádné ustanovení pouze části fanoušků hostujícího týmu, a to za využití oprávnění uvedených v § 63, konkrétně v odstavci 2, písmenu l, zákona o Policii ČR, z důvodu plnění úkolů nezbytných k ochraně bezpečnosti osob a majetku, veřejného pořádku nebo předcházení trestné činnosti. Tato oprávnění jsme využili po upozornění na nestandardní chování několika fanoušků, ke kterému došlo při přesunu na fotbalové utkání. V tomto ohledu jsme využili také ustanovení § 62 zákona o Policii ČR. 

Pochopitelně je nám zřejmé, že mnohá z opatření, která souvisí s pořádáním masových akcí, jako jsou například i fotbalová utkání, mohou být některými skupinami osob vnímána jako restriktivní. Ať již jsou to například pro řidiče a chodce omezení v dopravě, z důvodu přesunů fanoušků na a ze sportovišť, tak také kontroly návštěvníků, které probíhají před vstupy na sportoviště.

V případech, u nichž policie využije zákonných instrumentů k tomu, aby předešla možné eskalaci konfliktních situací ve vztahu k ochraně života, zdraví osob a majetku a k zabezpečení veřejného pořádku a dohledu nad ním, stejně tak i k hladkému a bezproblémovému průběhu takovýchto akcí, je využití i méně běžných zákonných možností namístě. V kontextu k tomuto konkrétnímu fotbalovému utkání je nutno podotknout, že s ohledem na přijatá opatření  a jejich rozsah v měřítku, v jakém byla realizována, Policie ČR předešla spáchání závažnějších forem trestné činnosti. 

Veškerá opatření ze strany Policie ČR jsou komunikována s pořadateli takovýchto událostí. Všechny získané informace jsou průběžně vyhodnocovány a je na ně reagováno tak a s takovým důrazem, aby následně přijatá opatření byla co nejefektivnější, splnila záměr, pro jaký byla realizována a zároveň bylo jejich provedení co možná nejšetrnější.

FC Hradec Králové Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Sparta 30 24 4 2 70:26 76
2. Slavia 30 22 6 2 62:23 72
3. Plzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. Ostrava 30 13 6 11 48:39 45
5. Ml. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. Slovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. Liberec 30 10 10 10 46:46 40
8. Olomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. Hr. Králové 30 9 10 11 32:38 37
10. Teplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. Jablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. Pardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. Karviná 30 6 7 17 30:52 25
15. Zlín 30 5 10 15 36:61 25
16. Č. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

Vstoupit do diskuse
9

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud