Princezna bojovnice

Oblíbený historický seriál Xena (Princezna bojovnice) se natáčel a vysílal v televizích po celém světě v letech 1995–2001. Z Lucy Lawless se stal sexsymbol všech milovníků fantasy. Byla idolem pro mnoho mužů, ale také LGBT komunity. V seriálu má totiž tmavovlasá kráska velmi blízkou přítelkyni a parťačku Gabrielle, kterou ztvárnila její herecká kolegyně Renee O' Connor.

Lesbická ikona

Sama herečka přiznává, že vztah hlavních hrdinek se skutečně jeví jako lesbický, ale nikdy jí to nevadilo. Lucy podporuje veřejně LGBT komunitu, protože ani její dcera se netají svou lesbickou orientací. Hvězda je známou feministkou a bojuje za práva žen. V roce 2007 dokonce obdržela cenu LGBT Star 100- Ally.

Lucille Frances

Lucy se narodila 29.března 1968 na Novém Zélandu jako Lucille Frances Ryanová. Rodačka z Aucklandu vyrůstala v početné katolické rodině, která měla rozvětvené kořeny až do dalekého Irska. Od dětství se věnovala umění, ve kterém ji oba rodiče podporovali. Na základní škole vystupovala ve školních divadelních představeních, a dokonce chtěla být i operní zpěvačkou.

Umělecká řehole

Její vrozený talent jí dopomohl k úspěšnému přijetí na hereckou střední školu. Tam účinkovala v celé škále školních představení. Byla však tehdy varována, že umění je velká řehole, a tak se soustředila na studium jazyků. Díky čemuž hovoří plynně francouzsky, italsky a německy. Po škole se vydala na zkušenou do světa a během cestování potkala svého manžela. Tehdy jí bylo 18 let.

Zpátky k herectví

Garthem Lawlessem, který podnikal v oblasti médií, se vydala na cestu po Evropě a Austrálii. Lucy otěhotněla a vrátili se společně zpátky na Nový Zéland. V roce 1988 byla romantická svatba a narodila se jim dcera Daisy. Manželství vydrželo pouze sedm let. Během výchovy jejich dcery Daisy se představitelka Xeny vrátila zpátky k herectví. Účinkovala v mnoha reklamách, seriálech a filmech.

Zrození Xeny

Průlomem pro herečku malých rolí bylo její hostování v seriálu Herkules v roce 1994: Legendární cesty. Tam poprvé ztvárnila odvážnou a svůdnou Xenu. Její podoba ženské bojovnice zaujala a inspirovala v roce 1995 tvůrce ke vzniku samostatného seriálu Xena: Princezna bojovnice. Lawlessová v roli statné divoké bojovnice spojila houževnatost a ženskost, čímž nově definovala televizní verzi ženské akční hrdinky. Seriál se stal kultovním a hrdě konkuroval Herkulovi.

Velvyslankyně klimatu

Herečka bravurně ovládá bojová umění, dokáže zacházet s mečem a jezdí skvěle na koni. Skutečnou hrdinkou se však stala až jako aktivistka Greenpeace. Společně spolu s dalšími hrdiny se aktivně snažila zabránit lodi těžit ropu v Arktidě. Tehdy byla Lucy dokonce zatčena, odsouzena k pokutě a veřejně prospěšným pracím. V roce 2009 se stala velvyslankyní klimatu pro kampaň Greenpeace

Zdroje: www.britannica.com, www.csfd.cz