InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Májový koncert - Komorní sbor Ostrava

    pátek 3.5 18:00 - Gotický sál, Stará radnice, Tábor

  • Absolventský koncert Silvie Voldřichové - hoboj

    pátek 3.5 18:00 - ZUŠ Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pískové sochy na náplavce u Kamenného mostu začnou umělci tvořit už tento týden

PÍSEK - U Kamenného mostu v Písku již poosmnácté vyrostou obří pískové sochy. Jejich realizaci pro město Písek zaštiťuje firma sochaře Mariana Maršálka, který ztvární tři sochy a pro tvorbu dalších dvou děl přizval Josefa Faltuse. Práce odstartují ve středu 24. dubna, kdy dorazí první dodávka písku a začne se z něj dusat základ pro první dvě sochy.

Bagr naplní jemný štukový písek do pyramidy zpevněné dřevěnými pražci, přičemž se materiál v bednění průběžně hutní. Následně sochaři začnou tvořit jednotlivá díla, která vyřezávají od shora směrem dolů. Výška letošních děl bude od dvou do 3,5 metru.

Tvorba jedné sochy zabere čtyři až sedm dní. Další navezení písku a dusání do forem proběhne v pátek 3. května. Po tomto datu se otevře možnost zkusit si vyřezat svou sošku z písku i široké veřejnosti, byť takto vzniklá drobná dílka budou jen dočasná.

Námětem letošních obřích soch je Voroplavba jako příběh dřeva, řeky a lidí. Pískem totiž v minulosti vory hojně proplouvaly, ale také se zde vázaly – vaziště Na Bělidle bývalo proti ostrovu a nové vaziště vzniklo pod městem. U Smetáka a na ostrově byly situovány plavecké hospody. Na jezu u Podskalského mlýna se z každého voru se vybíralo clo. Město Písek rovněž od 20. let 18. století patřilo mezi nejvýznamnější podnikatele na Otavě a dopravovalo do Prahy či dále do Německa dřevo z rozsáhlých městských lesů.

Význam voroplavby byl roce 2022 oceněn zapsáním na Seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Písek si letos připomene tuto starobylou tradici řadou aktivit. Vedle pískových soch je takovou připomínkou vorová tabule na nábřeží Otavy doplněná výstavou o voroplavbě, kde se v průběhu léta uskuteční řada tematických besed. 

Otevření galerie Sochy z písku v Písku 2024 se bude konat na náplavce řeky Otavy v Čechově ulici v pátek 17. května ve 14 hodin. Za příznivých podmínek zůstanou sochy volně ke zhlédnutí do podzimu.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace