Obchod mezi Ukrajinou a EU bude nadále bez cel, zemědělci získají pojistky před nadměrným dovozem

© Pixabay

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování. Členové Evropského parlamentu souhlasili s prodloužením pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty o další rok, tedy do 5. června 2025. Je to součást unijní podpory Kyjeva v době pokračující ruské agrese, která trvá již více než dva roky.

Pokud by však došlo k významnému narušení trhu EU nebo trhů jedné či více zemí Evropské unie v důsledku ukrajinského dovozu, například pšenice, nařízení zajišťuje, že komise může rychle zasáhnout a uložit „veškerá možná“ opatření, která považuje za nezbytná. V rámci posílených ochranných opatření na ochranu zemědělců v EU může Komise spustit záchrannou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce, cukr, oves, kroupy, kukuřici a med. Pokud dovoz těchto produktů překročí průměrný objem dovozu zaznamenaný v druhé polovině roku 2021 a v celém roce 2022 a 2023, mohou být cla opět zavedena.

Český europoslanec Martin Hlaváček (za ANO, Renew) se pokusil hlasování zvrátit a bezcelní dovoz ukrajinských zemědělských komodit omezit. Nesehnal ale dostatečný počet podpisů od svých kolegů.

Kalendář