Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

23. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 13:29 23. 4. 2024 | Jáchym Rogner, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu. Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm Zdroj fotografie: 123rf

Po mrazivém ránu dnes na většině Česka panuje převážně oblačné počasí. Pouze na severu území se ještě do odpoledne udrží slunečno. Už dnes ale od jihu přicházejí na naše území srážky, i když nejsou výraznějších úhrnů.

Během středy začne východ Česka ovlivňovat tlaková níže nad Ukrajinou, která postupně přinese na východ Moravy a do Slezska vydatné srážky a nižší teploty. Naopak v Čechách oproti dřívějším předpokladům bude srážek i oblačnosti méně a teploty se zde přiblíží k 10 °C.

V oblastech se srážkami budou teploty i o několik stupňů nižší a od vyšších poloh bude sněžit. Přechodně se sněhové vločky objeví i níže. Do čtvrteční půlnoci naprší v zasaženém území nejčastěji mezi 15 a 20 mm srážek, v Beskydech tak může napadnout často přes 10 cm sněhu.

Během čtvrtka se začne mírně oteplovat a postupně bude také ubývat oblačnosti. Ještě páteční ráno může být mrazivé, odpolední teploty už ale budou často šplhat k 15 °C a počasí se před výrazným víkendovým oteplením vrátí přechodně do normálu.



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024