Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hlavou se mi honí dost černé myšlenky, řekl obžalovaný Rogoz před soudem

  15:59
Ještě před čtyřmi lety si ve fotbalovém prostředí počínal suverénně, nadřazeně. V posledních měsících během soudního líčení rozsáhlé korupční kauze můžete vidět jiného Romana Rogoze, někdejšího vlivného funkcionáře a sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad. „Návrhem trestu státního zástupce jsem byl zdrcený,“ prohlásil v úterý při své závěrečné řeči.

Roman Rogoz, někdejší vlivný fotbalový funkcionář a sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad přichází na jednání plzeňského soudu. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Státní zástupce Jan Scholle pro Rogoze žádá sedm a půl roku vězení za podíl na korupci a ovlivňování výsledků ve třetí a druhé lize ve prospěch Slavoje Vyšehrad. Vedle toho obžaloba požaduje peněžitý trest 4,5 milionu korun a zákaz působení ve fotbale na několik let.

„Pan obžalovaný byl mezi tím odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 1 v jiné trestní věci k podmínečně odloženému trestu a finančnímu trestu 3,5 milionu korun,“ vysvětlil před měsícem Scholle.

Korupční aféra kolem Romana Berbra

Rogoz v úterý u Okresního soudu Plzeň-město prohlásil, že ho návrh státního zástupce zdrtil. „Myšlenky, které se mi honí hlavou, jsou dost černé,“ zaznělo v jeho krátkém a předem připraveném prohlášení, které u soudu přečetl.

Řekl, že vzhledem ke zdravotnímu stavu bude stručný. Víc chce říct v pátek, kdy by měl být jedním z těch obžalovaných, kteří k soudcům promluví těsně před tím, než se senát odebere ke zřejmě dlouhým poradám o rozsudku. „To se pokusím říct, co mám na srdci,“ naznačil Rogoz.

Podle předběžného plánu by soudci chtěli rozsudek vynést ve druhé polovině června.

Rogozův advokát Oldřich Chudoba asi hodinu zdůvodňoval, proč by soudci měli jeho klienta zprostit všech obvinění. Protože jednání popsané v obžalobě není trestným činem.

„Aby mohlo být rozhodnuto o vině, musí být prokázané, že se skutek stal, je trestným činem a spáchala ho konkrétní osoba. Takový závěr není možné v daném případě přijmout, a už vůbec ne, že by byl obžalovaný členem zločinecké skupiny,“ tvrdí advokát.

Sedm let za mřížemi, navrhuje žalobce Berbrovi. Vyšší trest pro Rogoze?

Podle obžaloby byl Roman Berbr v čele organizované zločinecké skupiny působící ve fotbale, dalšími členy byly podle spisu Rogoz, někdejší hráč a funkcionář Michal Káník a bývalý rozhodčí Tomáš Grímm. V závěrečné řeči státní zástupce uvedl, že zločinecká organizace ve fotbale fungovala, a dokonce měla mít více členů.

Advokát Chudoba prohlásil, že žádná zločinecká organizace ve fotbale neexistovala.

„Kde by se vzala? Kdo ji založil? Jak to vzniklo? Založil ji Káník a oslovil dalšího? Nebo ji založil Grímm, který jako rozhodčí běhal s píšťalkou a vytvářel pro to podmínky? Nebo Rogoz? Nebo to byl Berbr? V pozici místopředsedy výkonného výboru si založí zločineckou skupinu, aby ovlivňoval zápasy ve třetí lize a tím si ještě upevnil pozici? Vždyť to nedává logiku,“ odmítl stanovisko obžaloby advokát hájící v procesu Rogoze.

Chudoba podotkl, že předloženými důkazy nebyla vyvrácena obhajoba Rogoze ani v jednom z bodů. Nebylo podle něj prokázáno, že by od Rogoze byla jakákoli nabídka k ovlivnění zápasu, nebyly prokázané žádné sázky nebo že by jeho klient v tomto vyvíjel jakoukoli aktivitu.

Poslední slovo

Berbr a jeho advokáti budou před soudem přednášet závěrečné řeči v pátek. Jemu navrhl státní zástupce sedm let vězení, peněžitý trest 5,5 milionu korun a pětiletý zákaz působení ve fotbale.

V Berbrově případě je peněžitý trest o 450 tisíc korun nižší, než navrhoval státní zástupce při podání obžaloby. V jednom případě totiž podle Scholleho není prokázané, že Berbr věděl o pokusu ovlivnit zápas ze strany Rogoze.

Rozsudek nad Berbrem by měl zaznít v den, kdy fotbalisté vstoupí do Eura

Výrazné navýšení trestu požaduje státní zástupce u Káníka, který byl podle jeho závěru také členem zločinecké organizované skupiny ve fotbale.

„Obžalovaný Káník se v přípravném řízení doznával, v hlavním líčení ale z toho postupně vycouvával. Proto navrhuji nepodmíněný trest v délce šesti let a osmi měsíců a peněžitý trest,“ uvedl Scholle.

Jak celá kauza začala

Případ začal zatčením Berbra a dalších dvaceti rozhodčích, delegátů a funkcionářů v říjnu 2020.

Berbr do té doby vykonával funkci místopředsedy asociace, ale fotbalu v Česku fakticky vládl. Vedle obvinění z ovlivnění zápasů čelí také skutku, že podvodným jednáním společně s dalšími obviněnými připravil Plzeňský krajský fotbalový svaz, jehož byl šéfem, o více než 2,32 milionu korun.

Berbr několik měsíců pobýval ve vazbě, stejně jako Rogoz, někdejší sportovní ředitel Vyšehradu. Do vazby soud poslal také rozhodčího Grímma a bývalého prvoligového hráče Káníka.

Podle obžaloby se korupce týkala v květnu a červnu 2019 pěti zápasů Vyšehradu v třetí lize a poté v srpnu utkání v druhé nejvyšší soutěži. Státní zástupce viní obžalované z ovlivňování výběru hlavních sudí pro zápasy, z uplácení a přijímání úplatků v řádech desítek tisíc až po více než stotisícové částky za ovlivnění průběhu zápasu.

Grímm později získal status spolupracujícího obviněného. Od soudu vyvázl s půlroční podmínkou a pokutou 198 tisíc korun.

Trest zná také delegát Miroslav Skála z Plzeňska. Dohodl se na osmiměsíční podmínce s dvouletou zkušební dobou, peněžitém trestu 48 tisíc korun a čtyřletém zákazu výkonu funkce delegáta.

Dalším odsouzeným je Petr Tarkovský, který však s fotbalem nemá nic společného. Soud mu za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti uložil osmiměsíční trest se zkušební lhůtou 18 měsíců a pokutu 55 tisíc korun.

Někdejší sudí Marek Janoch dostal podmíněný trest na osmnáct měsíců, pokutu 350 tisíc korun a čtyřletý zákaz činnosti. Přiznal se k přijetí úplatků za potenciální ovlivnění zápasů v třetí lize.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proč je pro Slavii nevýhodný triumf Dortmundu? Nepomůže ani místo navíc

2. května 2024  14:06

Na první pohled to mohlo pro český fotbal vypadat nadějně. Borussia Dortmund díky středečnímu...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Brno na jaře poprvé vyhrálo venku, trumfem byl hrající asistent z béčka

3. května 2024  19:22,  aktualizováno  20:36

Fotbalisté Brna v úvodním utkání 26. kola druhé ligy zvítězili v Příbrami 2:0 a připsali si první...

Trenéři mohou nominovat na fotbalové Euro až 26 hráčů, rozhodla UEFA

3. května 2024  19:17

Na fotbalové mistrovství Evropy v Německu budou moci trenéři nominovat až 26 hráčů. O navýšení...

Pohár už získal, k titulu má blízko. A pak Euro? To by byla fantazie, říká Jaroš

3. května 2024  18:34

Ve středu pomohl k triumfu v tamním poháru, za necelé tři týdny by v Rakousku rád oslavil i ligový...

Reus neprodlouží smlouvu, po dvanácti letech odejde z Dortmundu

3. května 2024  15:57

Dlouholetý kapitán fotbalistů Dortmundu Marco Reus po 12 letech odejde z klubu. Čtyřiatřicetiletý...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...