Zavedení eura okrade pracující i důchodce, říká Paroubek. Časem by obnovil obchod s Ruskem

Expremiér a lídr ČSSD do Evropského parlamentu Jiří Paroubek

K věci (114)

Zavedení eura v České republice v budoucnu neodmítám, v současné době by to ale znamenalo okradení zaměstnanců a důchodců, řekl v pořadu K věci lídr kandidátky ČSSD (Česká suverenita sociální demokracie) Jiří Paroubek. Konflikt na Ukrajině by se podle něj měl vyřešit okamžitým jednáním o míru. Po ukončení války by se nebránil obnovení obchodu s Ruskem. Expremiér se opřel i do své bývalé strany SOCDEM (dříve ČSSD), která je podle něj na straně války. Šéf tohoto uskupení Michal Šmarda v reakci pro CNN Prima NEWS napsal, že je škoda, že se vysloužilí politici nemohou zbavit nutkání radit z důchodu svým bývalým stranám.

K zavedení eura by podle Paroubka mělo dojít až později v budoucnu. „Až dojde k narovnání směnných kurzů,“ řekl expremiér ve vysílání CNN Prima NEWS. Česká koruna je podle něj vůči euru i americkému dolaru zásadně podhodnocena.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan podcenil situaci a nahrál dezinfo scéně, kritizují členové pětikoalice kvůli migraci

„Pokud bychom teď zavedli euro, okrademe zaměstnance i důchodce,“ sdělil Paroubek s tím, že určující v této oblasti jsou pro něj zájmy lidí, a ne velkého byznysu.

Zásadním tématem voleb do Evropského parlamentu je podle něj i přístup k Ruskem napadené Ukrajině. Lídr ČSSD tvrdí, že by se mělo co nejrychleji zastavit válčení a začít jednat o stabilním míru, aby se konflikt znovu nerozhořel.

„Mírová jednání může vyvolat i Evropská unie. Garanty uzavřeného míru by ale samozřejmě měly být i další velmoci, jako je třeba Čína nebo Spojené státy,“ uvedl předseda ČSSD v pořadu K věci.

V zahraniční politice by podle něj mělo Česko působit jako „most mezi Východem a Západem“. Po ukončení konfliktu na Ukrajině by se nevyhýbal ani obnovení obchodu s Ruskem. „Pokud budou ceny surovin v Rusku výhodné, je dobré tam nakupovat. Nevidím v tom žádný problém,“ sdělil expremiér.

Paroubek: SOCDEM je na straně války

Kvůli postoji k válce na Ukrajině se Paroubek ostře opřel do své bývalé strany. „V posledních dvou letech je sociální demokracie na straně války,“ řekl. Podle něj se postoj SOCDEM k ukrajinskému konfliktu nijak neliší od pozice vládní koalice.

„Oni se dlouhou dobu shodovali s názorem vládní koalice na situaci na Ukrajině a její řešení, tedy že Ukrajina slavně zvítězí, což se nám vždy zdálo jako poněkud velké přání,“ dodal Paroubek. Od rétoriky kabinetu se podle něj až v poslední době svými „revolučními řečmi“ odlišuje Lubomír Zaorálek, lídr SOCDEM do europarlamentu.

„Lubomír Zaorálek má v české politice největší kompetenci vyjadřovat se k zahraničním věcem. Má velké zkušenosti a celou řadu zahraničních kontaktů. Proto také vede Sociální demokracii do evropských voleb,“ napsal CNN Prima NEWS v reakci na Paroubkova slova předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Pokud bude Zaorálek do Evropského parlamentu zvolen, bude podle Šmardy bojovat za české zájmy. „Mluvit u takto zkušeného politika o ‚revolučních řečech‘ může jen úplný diletant. Ve svých názorech je přitom Lubomír Zaorálek konzistentní. Je škoda, že se někteří vysloužilí politici nemohou zbavit nutkání radit z důchodu svým bývalým stranám. Škodí to celé politické scéně a sami sebe tím jen ztrapňují,“ uzavřel Šmarda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vratislav Mynář čelí obžalobě z dotačního podvodu. Případ souvisí s přestavbou penzionu

Tagy: