Víte, že se Češi řadí mezi největší chovatele psů? V přepočtu na jednoho obyvatele jich máme doma nejvíc v Evropě. Na světě je registrováno přes 400 různých plemen psů a každé má svá specifika a zajímavosti, kterými se od ostatních odlišují.

Pro labradory jsou například typické plovací blány mezi prsty, baset má zase své plandavé uši, bígl dokáže melodicky štěkat, border kolie pást ovce a husky má každé oko jinak barevné.

Pes domácí

Jedná se o jedno z nejstarších domestikovaných zvířat, které člověka provází minimálně 14 tisíc let. Role psa byla a je v lidské společnosti rozmanitá. Zvíře se využívá při lovu, k ochraně stád i majetku, k přepravě nákladů, po výcviku v ozbrojených složkách nebo jako asistenční psi. Především v západní kultuře má pak i roli nepostradatelného společníka a mazlíčka.

Původ psa

Za nejbližšího příbuzného domácího psa je považovaný vlk domácí. Od vlka se však trochu morfologicky liší. Psi mají celkově širší lebku, kratší a širší čenich, více dopředu postavené oči a méně robustní zuby.

Stavba těla

Každé plemeno má své specifické rysy. Od toho se odvíjí i velikost svalnatého těla s mohutným hrudníkem. Hlava psů má prodlouženou čichovou partii, menší oči, za to však nápadné ušní boltce. Někdy jsou vzpřímené, jindy klopené či převislé.

Psi mají končetiny výborně přizpůsobené chůzi a běhu. Jedná se o tzv. prstochodce, našlapují na pružné polštářky, které jsou z bezsrsté zrohovatělé kůže. Ukončené jsou pevnými tupými nezatažitelnými drápky.

Na předních končetinách mají psi zpravidla pět prstů, palec je však zakrnělý a nedotýká se země. Na zadních končetinách má většina plemen prsty čtyři.

Ocas

Většinou mají psi ocas středně dlouhý a jen málokdy je zcela rovný. Nejčastěji má šavlovitý nebo srpovitý tvar, nebo je jeho konec stočený směrem vzhůru.

Srst

Tělo psa je zpravidla kryté srstí, která zvíře chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí. Mezi současnými plemeny psů je mnoho rozdílů, co se týče nejen délky, ale struktury a barvy srsti. Kvalita srsti je často odrazem celkového zdraví zvířete. Pokud pes dostává hodnotnou potravu, není potřeba mu dodávat žádné doplňky na podporu srsti.

Pachové potní žlázy

Psi jsou vybaveni velkým množstvím pachových žláz. Vyskytují se především v oblasti slabin, na plecích a krku. Další tři typy se nacházejí v okolí řitního otvoru. Neslouží však k běžnému vylučování potu. Tuto úlohu plní jen nepatrným způsobem potní žlázky na tlapkách. U psů vlastně nemají potní žlázy téměř žádnou úlohu v termoregulaci. K té jim slouží dýchání s vyplazeným jazykem.

Vyzkoušejte si test a zjistěte, co o svých čtyřnohých společnících víte, nebo jestli nemáte ve svých vědomostech nějaké rezervy k doplnění.

Kvíz o psech: Víte, jestli se psi potí nebo proč zvedají při močení nohu?

Související články

Zdroje: www.labet.cz, www.wikipedia.org, www.qizy.cz