Kdo má na zahradě skleník, riskuje pokutu přes 100 000 Kč. Úřady vás navíc donutí ho zbourat

Pokud jste si na zahradě postavili skleník, ale je v přílišné blízkosti elektrického vedení, nejspíše ho budete muset brzy zbourat.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Ochranné pásmo elektrického vedení či plynovodu by nemělo být nikdy narušeno, ať už jde o malou stavbu, strom či složené dřevo. To si však mnozí neuvědomují, a často tak při kontrole dodavateli schytávají obrovské pokuty. Dokonce je možné, že pokud si v přílišné blízkosti těchto zařízení postavíte skleník, nařídí vám ho co nejrychleji zbourat. 

V blízkosti ochranného pásma raději nic nestavte 

Prostor ochranného pásma elektrického vedení či plynovodu vymezuje energetický zákon a dle serveru iRozhlas je určený především k zajištění spolehlivého a bezpečného provozu sítí a také k ochraně života, zdraví a majetku. Pokud se tedy stane, že si v něm nevědomky postavíte skleník nebo jakoukoli jinou stavbu, která ho omezuje, může to pro vás být velkým problémem. Dobré však není ani v blízkosti vysazovat stromy či přidávat dekorace. 

Ještě než se tedy rozhodnete svůj pozemek jakkoli předělávat, raději si ověřte, zda je to možné v rámci zákona – pokud byste tak neučinili a byť nechtěně ochranné pásmo narušili, mohou vám úřady udělit pokutu ve výši až 100 000 Kč. V případě, že by pak přítomnost vaší stavby způsobila škody, veškerá zodpovědnost půjde také za vámi. Délka pásma se přitom pohybuje v rozmezí od jednotek do desítek metrů (záleží především na napěťové hladině). 

Skleník iZdroj fotografie: Se souhlasem James Stephenson
Pokud váš skleník narušuje ochranné pásmo elektrického vedení, budete platit nemalou pokutu.

Úřady dokonce dle serveru Novinky varují, že pokud by k vám přišla kontrola a zjistila porušení stanovených vzdáleností, může vám stavbu nařídit odstranit. Náklady na přemístění elektrického vedení by totiž prodejce vyšly mnohem dráž, a proto budete muset vše vyřešit vy sami. Mluvčí Energetického regulačního úřadu navíc hovoří o tom, že se pokut zatím sice nerozdalo příliš, ale každým rokem jejich počet stoupá. Kontroly tak budou nejspíše častější. 

Co si o této pokutě myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články