Belgičanovi soud povolil řídit s alkoholem v krvi, vyrábí si jej jeho tělo

foto Řidič osobního automobilu, muž za volantem - ilustrační foto

Bruggy (Belgie) - Belgickému řidiči, který dostal od policie dvě pokuty za řízení v opilosti, soud tyto tresty zrušil. Čtyřicetiletý muž z Brugg uspěl s námitkou, že se mu alkohol nedostal do krve pitím piva či destilátů, ale že jej produkuje jeho tělo. Soud uznal, že trpí vzácnou poruchou, se kterou může řídit.

Muž se podle televizní stanice BFMTV ocitl u soudu kvůli dvěma pokutám, které dostal za řízení pod vlivem alkoholu v posledních dvou letech. Nejvýrazněji překročil povolený limit, který v Belgii činí půl gramu na litr krve, předloni v dubnu, kdy měl téměř čtyřikrát více. To odpovídá vypití zhruba pěti piv. O měsíc později mu policisté naměřili trojnásobek povoleného množství.

Podle jeho advokátky Anse Ghesquiereové několik lékařů nezávisle na sobě potvrdilo, že trpí vzácnou poruchou nazývanou syndrom vlastního pivovaru (ABS), která byla zatím prokázána pouze u několika lidí na světě. Tělo dotčeného člověka si samo vyrábí alkohol, zvláště při konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů jako je pečivo, brambory nebo luštěniny.

Soud uznal, že muž měl alkohol v krvi přičiněním "vyšší síly", a zprostil jej viny. "Máme z verdiktu radost, ale ještě není definitivní," řekla podle agentury AFP Ghesquiereová s dodatkem, že prokuratura má 30 dní na odvolání.

Muž nyní podle obhájkyně dodržuje výživový režim, při němž se snaží předcházet konzumaci potravin stimulujících produkci alkoholu. Prokuratura mu doporučila, aby se také vyhnul pití alkoholických nápojů. Obhájkyně podotkla, že její klient nešťastnou souhrou náhod pracuje v pivovaru.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď