Pořád slyšíme, že vlasům neprospívá přílišné fénování horkým vzduchem, úprava kulmou a žehličkou. Že se máme vyhýbat barvám z drogerie, přehnanému mytí a tvrdá voda? To taky není žádná sláva. O culíku však většinou ticho po pěšině.

Nevím jak vy, ale já bez gumičky nevycházím z bytu. Mám dlouhé vlasy, ale většinu času je stejně krotím v pevně utaženém culíku, případně drdolu. Není totiž nic otravnějšího, než když vlasy létají do obličeje, cuchají se, motají. K jakékoliv činnosti od vaření až po venčení psa je gumička ten nejvíc praktický společník. Dalším důvodem je, že do rozpuštěných vlasů o to víc neustále sahám, takže se rychleji mastí (nebo je to možná jen můj osobní pocit). Zároveň si nechci dlouhé vlasy mýt co druhý den, ale na rozpuštěné mastné prameny taky nikdo není zvědavý a se suchým šamponem jsme kamarádi jen výjimečně, protože neprospívá mojí vlasové pokožce. Takže co teda? Sáhnu po gumičce a udělám si culík.

Kadeřníci o culíku

Kadeřníci se teď ze mě možná křižují, protože nošení culíku je pro vlasy nezdravé a nepřirozené. „Při opravdu pevném stažení vlasů v gumičce se kůže napne a velmi špatně v ní proudí krev. Pokud k vlasovým kořínkům neprotéká krev, tak přestanou fungovat a vlasy z cibulky vypadnou,” varuje kadeřník Jakub Čejchan. Nejvíce náchylné jsou kořínky v kontuře, to je ta část hlavy kolem obličeje, za ušima a na krku. Tyto vlasy nazýváme též baby hair, s tímto pojmem už jste se v posledních letech nejspíš setkala.

Jinými slovy, když nosíte často vlasy v utaženém culíku, hranice vlasů se posunuje dozadu a také dochází k tvorbě koutů. Za příklad dává Jakub Čejchan populární americkou zpěvačku. „Můžeme si všimnout, že Ariana Grande, která je známá svým pevným culíkem, ztrácí vlasy v kontuře. Vlasová linie jí postupuje směrem dozadu a ty vlasy již znovu nenarostou.”

Pevné gumičky škodí

Vliv culíku na vlasy má i výběr gumičky, hlavně pokud máte vlasy náchylné ke zničení. Zbavte se všech gumiček, na které se vám vlasy namotávají a trhají se, například ty gumové. „Ideální jsou takové ty co připomínají telefonní dráty. Teď se znovu vrátily do módy i látkové gumičky zvané scrunchie, ale i ty jsou šetrnější pouze v případě, že je uvnitř gumička typu telefonní drát. Pokud je v látce obyčejná gumička, tak jsou vlasy pevně sepnuté v jednom bodě a můžou se utrhnout,” podotýká vlasový expert s tím, že čím více prostoru vlasy mají, tím lépe.

Pevné gumičky jsou skvělé, pokud potřebujeme opravdu utáhnout vlasy, ale jen výjimečně. Kromě špatného prokrvování vlasových cibulek mají gumičky negativní následek, pakliže jsou vlasy slabé. V takovém případě špatně snáší tenzi gumičky a zlomí se.

Vlasy nesmí bolet

„Jestliže zažíváte po sundání gumičky pocit, že vás bolí pokožka, je to pro vás znamení, že jste měla příliš dlouho utažený culík,” vysvětluje vlasový expert a říká: „Obecně je zdravější vlasy sepnout spíš v týlní části hlavy, protože nedochází k napnutí kůže v zadní části hlavy, ale kůže na čele je i tak napnutá, tudíž se problému úplně nevyhneme.”

Kompromisem pro dlouhovlásky jsou volnější culíky. „Pokud potřebujete vlasy sepnout, radím nosit volně a ležérně sepnuté vlasy. Například lehce utažený cop nebo vlasy sepnout skřipcem,” dodává kadeřník. Z vyčesaných vlasů učiňte sváteční záležitost, ne každodenní zvyk, a pamatujte, že těsný culík nadělá největší paseku, zejména pokud si ho vyčesáváte vysoko na temeni hlavy. Tehdy vlasy ke všemu natahujete proti přirozenému směru růstu. Účesy alespoň střídejte, ať nepřetěžujete vlasy stále stejně. Nejpřirozenější jsou však volně rozpuštěné.

Zdroj: iGlanc.cz, kadeřník Jakub Čejchan