Odtajněno: Myšlenka umí zabíjet, tvrdil český psychotronik. Armáda i USA mu naletěly

Jaroslav Mareš Jaroslav Mareš
24. 4. 2024 9:29
Novinář a badatel Jaroslav Mareš už mnoho let hledá zapomenuté a utajené příběhy, které měly zůstat navždy uzavřené v archivech. Některé z nich se do střežených archivů dostaly kvůli tomu, že by jejich zveřejněním měl někdo pořádnou ostudu. Šestá epizoda podcastu Odtajněno má název Psychozbraně.
Odtajněno - Psychozbraně (teaser) | Video: Jaroslav Mareš

Podcast Odtajněno: Největší průšvihy našich dějin poslouchejte na všech svých oblíbených aplikacích, na Spotify a Apple podcastech.

V období studené války se oba soupeřící bloky předháněly ve vývoji různých zbraní. Seriózně se zabývaly i představou, že lze jako zbraň využít lidskou myšlenku. Vedoucí výzkumu národního podniku Textilana Hořice se na přelomu 60. a 70. let snažil přesvědčit armádu, že například dokáže energii člověka uložit do takzvaného biogenerátoru a využít k různým účelům.

Ozbrojené složky státu to zaujalo. Vědec dostal tajnou laboratoř, kde vyvíjel různé přístroje a prováděl pokusy. "Bylo zjištěno, že jmenovaný skutečně objevil určité zákonitosti v oblasti magnetismu, které vykládá existencí biologické energie člověka a jeho biookruhu," zaznamenala komunistická Státní bezpečnost.

Uniklé zprávy znervóznily především americkou tajnou službu. A střípky informací začaly ve své neúplnosti Američanům dávat úplně obludný rozměr. V roce 1975 hlásí americká Obranná zpravodajská služba, že socialistické Československo dosáhlo ohromných úspěchů na poli využití paranormálních schopností a že je možné dokonce vytvořit protipěchotní zbraň, které se nebude možno bránit.

Spojené státy propadají panice. Zaspaly v důležitém poli vojenského výzkumu a urychleně chystají protiopatření…

Podcast v plné délce si můžete přehrát zde:

Podcast Aktuálně.cz Odtajněno přibližuje okolnosti bizarních skandálů, afér a průšvihů, které se odehrály zejména v minulém století, ale zabrousí i do starší historie. Série novináře a badatele Jaroslava Mareše poutavě popisuje skandály tuzemských osobností, neznámá pozadí událostí či neuvěřitelné přešlapy tajných služeb. Autor rovněž provozuje web Badatelé.net.

 

Právě se děje

Další zprávy