Romana Barboříková
19. dubna 2024 • 12:00

Prskavec je teď víc kanoistou. Jen na chvíli, atmosféra bude houstnout

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oproti soupeřům a kamarádům má obrovskou výhodu. Jiří Prskavec už vlastní místenku na olympiádu v Paříži na kajaku. A do nominace kanoistů může jít prakticky bez nervů. Buď to klapne, nebo ne a nic se neděje. Je ale známý tím, že když se do něčeho pustí, dělá naplno. Proto bude jeho cílem nejen dostat se do reprezentačního družstva i v další disciplíně, ale také potrápit specialisty kanoisty v boji o OH.



Může to pro něj být tak trochu zvláštní situace. V sobotu se rozhoří boje o místa v české reprezentaci pro nadcházející sezonu, ale také o letenky do Paříže. Jiří Prskavec však nenasedne do kajaku, ve kterém před třemi lety vybojoval olympijské zlato. Tentokrát bude kolegy z této kategorie sledovat jen ze břehu. Poté, co slalomovou dráhu sjede na kanoi.

„Asi to bude trochu divné se jen dívat. Ale zároveň budu mít hotovou kanoi, takže si užiju nominace druhé kategorie, což jsem nezažil už fakt dlouho a docela se na to v tomhle ohledu těším,“ hlásí sportovec. V kapse má místo v kajakářském týmu a také letenku na olympiádu. Tu si vybojoval díky výborným výsledkům a bonusovým bodům už v minulé sezoně.

Když vyhrál olympijské zlato v Tokiu v roce 2021 a splnil si dětský sen, přemýšlel, co změnit, aby ho vodní slalom pořád tolik bavil. A také si trochu okořenil tréninky. A tak se zrodila myšlenka víc se věnovat i druhé kategorii C1, tedy singl kanoe.

Ani otec a trenér Jiří Prskavec starší původně nevěřil, že by tyto dvě věci šly kombinovat i na úrovni Světových pohárů a dalších velkých soutěží, ale jeho syn to dokázal.

Už loni startoval v obou kategoriích i na mistrovství světa, v jednom ze SP byl dokonce třetí. Idea zkusit získat druhou místenku do Paříže tedy není zcela nereálná. I proto na domácích nominacích tento víkend ve Veltrusech a příští v Praze - Troji pojede jen na kanoi.

Jiří Prskavec promluvil o olympijské kvalifikaci i motivaci začít se učit na kanoi
Video se připravuje ...

„Chci se soustředit na tu jednu kategorii, kde se chci probojovat do týmu. A jedu i o OH, i když s tím až tolik nepočítám,“ mírní nadšení. Přesto, on nikdy nedělá nic jen tak. Už v předchozích dvou letech, kdy na singlu začal závodit, se s kamarády a teď i soupeři špičkovali.

„Je to strašná sranda, moc si to užívám. S Vášou (Chaloupkou) už jsme se na nějakém tréninku hecovali. S Lukášem (Rohanem) jsme část zimní přípravy odjeli spolu. Takže myslím, že to zatím vychází skvěle a zatím rivalitu necítím. Nervozita asi je, ale upřímně jsem býval před kajakovými nominacemi nervózní mnohem víc. Tohle si spíš užívám,“ vypráví Prskavec.

A aby kolegy pošťouchl ještě víc, dodává: „Teď mi přijde, že z nějakého důvodu mi na singlu roste forma. Je to i novou lodí, že si na ni zvykám, ale teď jsem měl první dobré tréninky. Tak doufám, že předvedu pěkné výkony a budu konkurenceschopný.“

Víc kanoista. Aspoň dočasně

Prskavec starší ovšem ještě upozorňuje na další důležitý fakt, velkou roli mohou sehrát také bonusové body, které si někteří kanoisté nesou do nominace z minulé sezony.

„Domácí nominace bude velice vyrovnaná, všichni obě tratě znají. Z MS má navíc Lukáš Rohan dva plusové body do nominace, Váša Chaloupka jeden. Jířa je o krok pozadu. Ale bude to otevřené. Z Jířova pohledu je reálné dostat se do repre. Jestli klapne něco navíc, je otázka částečně i štěstí, takže uvidíme,“ říká.

Každopádně obhájce olympijského zlata v kajaku nepodceňuje ani druhou disciplínu. „Kajak a kanoe jsou pořád tak půl na půl, ale tento týden jsem možná trošičku víc kanoista,“ pousměje se mladší z Prskavců.

Na lodi, ve které se na rozdíl od kajaku klečí a používá pádlo s jedním listem, trénoval také při soustředění v Austrálii. Tam mu situaci komplikovaly sinice v jezeře, kvůli nimž nesměl trénovat ve slalomové dráze na divoké vodě. A právě to mu prý pomohlo především v kanoi.

„Už před loňskou nominací jsem hlásil, že na kanoi mám největší problém jet rovně. To se vůbec nezměnilo, ale troufnu si říct, že po těch třech týdnech na klidné vodě jsem se naučil daleko víc jezdit rovně. A to bude ten hlavní přínos, že jsem do jízdy na kanoi dostal rychlost,“ vysílá vzkaz.

Je možné, že i on bude v boji o jediné olympijské místo. A to pak může být atmosféra pěkně hustá. „Když to pak půjde do posledního závodu, kterým by mohlo být mistrovství Evropy, tak to nějakým způsobem houstnout bude,“ potvrzuje třicetiletý slalomář. Je tak na co se těšit.

Prskavcovy závody do OH

20. a 21. dubna
1. a 2. Český pohár + nominace do reprezentace a na OH (Veltrusy)

27. a 28. dubna
3. a 4. Český pohár + nominace do reprezentace a na OH (Praha – Troja)

16.-19. května
ME Tacen (Slovinsko)

6.-9. června
SP Praha Troja

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud