Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách

Měsíční splátku úvěrů má neuvěřitelných 160.000 korun a zřejmě ho čeká i vězení

Případ šestatřicetiletého muže z Plzně je ukázkovým příkladem, jak své dluhy neřešit

Autor: Jana Holá středa 24. dubna 10:50 , aktualizace 11:30

Podvodníci Právo

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


     Kriminalisté v těchto dnech řeší případ muže, který se dostal do vážných finančních problémů. Vše řešil nejen oddlužením, ale zároveň dalšími a dalšími půjčkami, které však uzavíral podvodem, neboť lhal při jejich sjednávání. V tuto chvíli tak jeho měsíční splátka úvěrů činí neuvěřitelných 160.000 korun.

     Tento muž je tak ukázkovým příkladem, jak své dluhy neřešit. Jeho jednání vedlo k zahájení trestního stíhání a pravděpodobně i k následnému vězení.  

     "Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality v Plzni zahájili trestní stíhání šestatřicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu podvod. Toho se měl dopustit tím, že v době předcházející oddlužení, které je vedeno u krajského soudu, při vědomí své špatné finanční situace a již existujících závazků uzavřel dalších dvanáct uvěrových smluv.
     Zamlčel vždy podstatné skutečnosti o své finanční situaci, neboť věděl, že po navýšení měsíčních splátek na hrazení závazků nebude jim schopen dostát. Výše měsíčních splátek stávajících závazků se tak vyšplhala na více než 160 tisíc korun.
     Obviněný sjednáním nových úvěrů umořoval dluhy předešlých úvěrů a v době uzavírání nových smluv věděl, že je nebude moci splácet. Následně podal insolvenční návrh na povolení oddlužení. Za to, že svým jednáním způsobil větší škodu, mu podle ustanovení trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let,"
popsala podrobně celý případ mluvčí policie.

Jak tedy takovéto situaci předejít a vyřešit své dluhy?

     Odpověď je samozřejmě jednoduchá. Žádné dluhy si nedělat. Co si ale počít, když už je máte a začínají vám takzvaně přerůstat přes hlavu?

     Řešení není jednoduché a tak jsme o rady požádali Mgr. Kateřinu Urbanovou, nejen zkušenou právničku, ale hlavně odbornici na oddlužení z advokátní kanceláře CINK a partneři.

     Paní magistro, nedávný případ z Plzně, kde byl muž obviněn za to, že i přesto, že měl dluhy, dále uzavíral úvěrové smlouvy, ukazuje typický příklad chyby v řešení dluhů. Jaký je váš názor na tento případ?
     Tento případ je klasickým příkladem toho, jak špatně řešené finanční problémy mohou vést až k trestnímu stíhání a následnému uložení trestu. Tento muž se dostal do situace, kdy jeho měsíční splátky přesáhly 160.000,- Kč, a ve snaze situaci vyřešit, dotyčný dále uzavíral nové úvěrové smlouvy, kdy lživě informoval úvěrové společnosti o své finanční situaci. Tím se dopustil přečinu podvodu, za který mu může být uložen při škodě nad 100.000,- Kč trest odnětí svobody až na 5 let, a pokud výše škody přesáhne milion korun, tak až na 8 let.

Co by měl člověk v podobné situaci udělat, aby předešel takovým komplikacím?
     Nejdůležitější je situaci urychleně řešit s odborníkem, nejlépe se zkušeným advokátem se specializací na oddlužení, a neuzavírat další úvěry v okamžiku, kdy již víme, že existující závazky již nejsme schopni splácet. V uvedeném případě měl muž vyhledat právní poradenství a situaci konzultovat. Například naše advokátní kancelář nabízí zcela zdarma konzultaci ohledně finanční situace klienta a její řešení prostřednictvím oddlužení s tím, že ani za sepsání návrhu na oddlužení nám klienti nic neplatí. S náklady za sepis návrhu se totiž přihlásíme jako věřitelé do insolvenčního řízení.

Jaká je role advokáta v procesu oddlužení?
     Role advokáta je klíčová. Zkušený advokát poradí a zhodnotí, zda je pro dlužníka oddlužení výhodné a rovněž vypracuje kvalitní návrh na oddlužení, který maximalizuje šanci na rychlé a úspěšné vyřešení dluhů. Advokát také zajistí, že bude celý proces probíhat dle zákona a dlužník bude mít jistotu, že neskončí jako výše uvedený stíhaný jedinec.

Jaké jsou výhody včasného vyřešení finančních problémů s pomocí odborníka?
     Výhody jsou obrovské. Kromě vyhnutí se právním problémům, jako je trestní stíhání, odborník pomůže zabránit exekucím, vyřešit finanční situaci klienta a umožní mu znovu získat kontrolu nad svým životem. Včasné řešení může vést k efektivnějšímu a rychlejšímu vyřešení všech dluhů, minimalizaci úroků a zániku dluhů věřitelů, kteří se do oddlužení se svými pohledávkami nepřihlásí. Více informací můžete najít rovněž na serveru Krimi Plzeň v článku „Potýkáte se s neřešitelnými dluhy?“ nebo na stránkách naší advokátní kanceláře, kde vám online a zdarma posoudíme, zda je pro vás oddlužení vhodným řešením

Děkuji za váš čas a odborné názory paní magistro.
     Děkuji i já za možnost mluvit o takto důležitém tématu. Je klíčové, aby lidé věděli, že i ve složitých situacích existují řešení, a že včasné a správné kroky mohou opravdu změnit jejich život k lepšímu.

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.