Zákaz TikToku uspěl i v Senátu USA. Majitel má na prodej sociální sítě rok

Zákon, kterým chtějí USA donutit čínskou firmu ByteDance k odprodeji sociální sítě Tiktok, prošel po americké Sněmovně reprezentantů i Senátem. Majitel dostane na prodej sociální sítě 12 měsíců, pokud se tak nestane, zákon předpokládá zákaz činnosti TikToku ve Spojených státech. Předpokládá se, že ByteDance napadne novou legislativu u soudu.

Opatření američtí zákonodárci zdůvodňují obavami ze zneužití údajů amerických uživatelů sociální platformy ze strany Pekingu.

Zákon o TikToku potuval do Senátu v rámci balíku s návrhem pomoci pro Ukrajinu, Izrael a asijské partnery. Prezident Joe Biden již avizoval, že pomoc Ukrajině podepíše ihned, v rámci toho tedy svým podpisem stvrdí i normu týkající se čínské sociální sítě.

Úředníci bez TikToku

O zákaz TikToku kvůli obavám o národní bezpečnost usiloval už bývalý americký prezident Donald Trump, jeho kroky ale v roce 2020 zablokoval federální soud. 

Joe Biden později Trumpovy kroky zrušil, zároveň ale nařídil prověrku potenciálně nebezpečných aplikací. Americké úřady se obávají, že Čína by mohla prostřednictvím zákonů tlačit na TikTok, respektive na jeho mateřskou společnost, aby předala data amerických uživatelů vládě, jež by je mohla využít ke zpravodajským a dezinformačním účelům.

Tyto obavy přiměly více než polovinu amerických států zakázat užívání TikToku na zařízeních veřejných činitelů. Bílý dům loni v březnu nařídil federálním úřadům USA, že mají 30 dní na to, aby odstranily TikTok ze všech vládních zařízení.

Omezení v EU, zákaz v Indii

TikTok se sice snaží ujistit vlády a regulační úřady, že k osobním údajům uživatelů nemá přístup a že s obsahem nemůže manipulovat vládnoucí Komunistická strana Číny ani nikdo jiný pod vlivem Pekingu, ale bez většího úspěchu.

Řada států již sáhla k regulaci nebo částečnému zákazu. Již v roce 2020 například TikTok zakázala Indie, což zdůvodnila obranou své suverenity. Stalo se tak po konfliktech na hranici s Čínou. A loni v listopadu tak učinil i Nepál, s odůvodněním, že jeho obsah „narušoval sociální harmonii“. V březnu 2022 aplikace omezila služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. 

I Evropská komise zakázal svým zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních i na soukromých přístrojích s spracovními aplikacemi. Podobné opatření ohlásil i Evropský parlament.

Letos v březnu zahájila Evropská komise první vyšetřování technologických společností v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích, týká se to i TikToku. Další řízení s TikTokem Brusel spustil kvůli jeho nové aplikaci TikTok Lite.