Steinmeier uctí oběti střelby na FF UK, setká se se zástupci židovských obcí

foto Ilustrační foto - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier 

Praha - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier příští týden v Praze uctí památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze a setká se s představiteli českých židovských obcí. Na síti X to dnes uvedl německý velvyslanec v ČR Andreas Künne. Steinmeier navštíví Česko v pondělí a úterý, zúčastní se konference k 20 letům ČR v Evropské unii na Pražském hradě.

Mezinárodní konference ponese název "20 let Česka v EU: Vize pro rozšířenou Evropu". Poslední dubnový den by se měl při příležitosti výročí konat také slavnostní koncert České filharmonie v Rudolfinu, před nímž s projevem vystoupí český prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala (ODS).

Na programu má podle velvyslance Steinmeier také projekt Musica non grata, což je mezinárodní hudební a kulturní projekt ČR a Německa, který organizuje Národní divadlo a finančně jej podporuje německá ambasáda. Projekt oživuje umělecký odkaz skladatelů v meziválečném Československu, kteří byli pronásledováni nacionálním socialismem či jinak perzekvováni.

Při střelbě na fakultě v centru Prahy loni 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Památku obětí před měsícem u budovy FF UK uctila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Steinmeier byl v Česku také v srpnu 2021, kdy dorazil vlakem a jako první německý prezident navštívil kryptu pravoslavného kostela v pražské Resslově ulici, kde uctil památku výsadkářů, kteří v ní zahynuli. S Pavlem se setkal loni v březnu v Berlíně, český prezident tehdy mimo jiné řekl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na vysoké úrovni.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď