Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lékaři a sestry v jihlavské Bárce budou mít nové auto. Peníze na ně „vydělalo“ divadelní představení

Přes 300 tisíc korun přineslo benefiční divadelní představení, na které mohli lidé přijít uplynulou neděli do jihlavského Domu kultury a odborů (DKO). Ochotníci z Rantířova hráli cimrmanovskou pohádku Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Výtěžek poputuje lékařům a zdravotním sestrám, kteří pracují v domácím hospicu Bárka.

Konkrétně za tyto peníze pořídí osobní automobil, kteří budou pracovníci využívat.

„Víkendová“ aktivita, kterou navštívilo bezmála tisíc lidí, zajistila výtěžek 329 258 korun.

„V loňském roce rantířovští ochotníci v podstatě nečekaně dvakrát za sebou naplnili divadelní sál DKO. Tentokrát už pořadatelé se zájmem trochu počítali a bylo připraveno hlavní vystoupení v 19 hodin a doplňkové v 15:00. Očekávání aktérů se naplnilo, a obě uvedení cimrmanovské pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký byla v podstatě vyprodaná. Vstupné bylo dobrovolné, ale nejnižší možná částka byla 200 korun,“ uvedl koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlava Marek Mašát.

„Už jsme to říkali a budeme to říkat i nadále. My se divadlem s přáteli skvěle bavíme, a když je šance, že naše zábava někomu pomůže, tak proč to neudělat. Navíc si zcela uvědomujeme, že hospic Bárka si takovou podporu jednoznačně zaslouží,“ komentuje dění starosta Rantířova a pohádkový král Tomáš Novotný.

Hlavním organizátorem nedělního benefičního představení byl DKO. A v jeho řadách po skončení vládlo nadšení. „Není reálné pomoci všem, kolikrát i sama kultura trpí pod tlakem ekonomických okolností, ale občas si podobnou aktivitu můžeme dovolit. Tím spíše, že všichni zainteresovaní pracovali bez nároku na honorář, s nadšením a vědomím, komu pomáháme,“ vysvětloval Petr Palovčík, jednatel DKO.

Posláním Bárky – domácího hospice, který je součástí Oblastní charity Jihlava, je prostřednictvím zdravotní, sociální, psychologické a duchovní podpory umožnit těžce a nevyléčitelně nemocným prožít poslední období svého života doma, v kruhu svých blízkých. 

Potřeba zakoupit nový větší osobní automobil pro lékaře a sestry hospice, který umožní i převoz ultrazvuku a dalšího rozměrnějšího vybavení, oslovila majitele Auto Vysočina a ten nabídl prostornější KIA Stonic se slevou dosahující několika desítek tisíc korun. „Jsme velice rádi, že se naše společnost mohla zúčastnit této charitativní akce pro domácí hospic Bárka. A chtěl bych poděkovat všem, zejména ochotníkům z Rantířova, kteří se na této akci největší měrou podíleli. Doufám, že automobil značky KIA bude Bárce věrně sloužit, i díky jeho 7leté záruce a pomůže nejednomu člověku,“ dodal k zapojení do akce jednatel společnosti Auto Vysočina Oldřich Bakus.

Pracovníci Bárky podpořili úsilí ochotníků zajištěním vydatného celodenního občerstvení, převážně z domácích kuchyní. Během vystoupení už „jen“ drželi pěsti a bavili se. „Moc děkujeme a moc si toho vážíme. Jsme vděční za každou pomoc, za každého dobrovolníka, za každý dar, které nám pomáhají usnadnit službu, či ulehčit těžké chvíle, kterými naši klienti prochází. Nadšení ochotníků mnohým z nás doslova vehnalo slzy do očí,“ přiznává primářka hospice Bárka Zuzana Šoukalová, která hercům na konci každého vystoupení předala malé dárky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky divadlo, benefice, pomoc, ochotníci, Bárka, hospic, Rantířov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři a sestry v jihlavské Bárce budou mít nové auto. Peníze na ně „vydělalo“ divadelní představení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.