Putovní výstava s názvem Single Market Tour, věnovaná oslavě 30. výročí jednotného trhu EU, pokračuje i v roce 2024.

Svou pouť zahájila v roce 2023 návštěvami 7 členských zemí EU (Itálie, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Portugalska, Španělska a Francie), na začátku roku 2024 následovalo 6 zemí (Řecko, Itálie, Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko a Německo) a ve dnech 11. – 12. 5. zavítá do Brna. Cílem této iniciativy je přiblížit lidem každodenní výhody jednotného trhu EU. Připravena je řada aktivit, od interaktivních exponátů a her stimulujících mysl až po rozhovory, které nutí k zamyšlení. 

Aktuální informací najdete ZDE

 

Česká republika využívá výhod jednotného evropského trhu od května 2004, kdy vstoupila do EU. Od té doby je překračování hranic jednodušší nejen pro cestovatele, ale i pro zboží či služby. Otevřenější a konkurenční prostředí motivuje podniky k inovacím a poskytování vysoce kvalitních výrobků a služeb. Odstraněním překážek, jako jsou cla nebo kvóty, došlo k usnadnění obchodu, podpory investic a budování přeshraničních dodavatelských řetězců.

Integrace jednotlivých ekonomik do společného ekosystému vede k vytváření pracovních příležitostí napříč různými odvětvími a svoboda pohybu následně obohacuje kulturní rozmanitost, podporuje výměnu myšlenek a odborných znalostí. Vzájemné uznávání kvalifikací usnadňuje pohyb odborníků – ti mohou hledat zaměstnání tam, kde je po jejich dovednostech největší poptávka.

Jednotné evropské předpisy a pravidla přispívají v neposlední řadě např. i k lepší ochraně duševního vlastnictví nebo ke snížení závislosti na vnějších zemích, pokud jde o základní suroviny a technologie. Podobnými principy je zajištěna transparentnost veřejných zakázek či předcházení opožděným platbám.

Osvěžte si informace o EU ve videích z produkce euronews.business:

Otestujte své znalosti EU na dvou kvízech: