OSN požaduje mezinárodní vyšetřování masových hrobů objevených poblíž nemocnic v Gaze

Přidat na Seznam.cz

Organizace spojených národů vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování zpráv o masových hrobech objevených ve dvou nemocnicích v Gaze – nemocnici Nasser a nemocnici Al-Shifa.

Zdravotníci z Gazy pokračují v odkrývání těl v masových hrobech v nemocnici Nasser v Khan Younis, uvádí deník Aljazeera.

Na místa musí mít přístup důvěryhodní vyšetřovatelé, řekl novinářům mluvčí OSN Stephane Dujarric. OSN byla zděšena zničením zdravotnického střediska Al-Shifa ve městě Gaza a nemocnice Nasser ve městě Chán Júnis na jihu země, jakož i údajným nálezem masových hrobů v těchto zařízeních a jejich okolí po odchodu Izraelců.

Šéf OSN pro lidská práva Volker Turk vyzval k nezávislému a transparentnímu vyšetřování těchto úmrtí a uvedl, že vzhledem k převládající atmosféře beztrestnosti by se na něm měli podílet i mezinárodní vyšetřovatelé. „Nemocnice mají podle mezinárodního humanitárního práva nárok na velmi zvláštní ochranu,“ řekl Turk. „A úmyslné zabíjení civilistů, zadržených a dalších osob, které jsou neschopné zapojit se do boje, je válečným zločinem.“

Izraelská armáda uvedla, že její síly exhumovaly těla, která Palestinci pohřbili dříve v rámci pátrání po ostatcích rukojmích zajatých Hamásem. Armáda dále uvedla, že těla byla prohlédnuta s úctou a ti, kteří nepatřili k izraelským rukojmím, byli vráceni na své místo, píše deník Bussines Standard.

Palestinská civilní obrana v pásmu Gazy v pondělí uvedla, že odhalila 283 těl z dočasného pohřebiště v hlavní nemocnici v Khan Younis, která byla postavena, když izraelské síly minulý měsíc obléhaly zařízení. V té době lidé nemohli pohřbívat mrtvé na hřbitově a vykopávali hroby na dvoře nemocnice.

Zdroj: Aljazeera, Bussines Standard