Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

Damiánek potřebuje intenzivní specializované rehabilitace.

Pomoc nemocnému Damiánkovi

Syndrom ZTTK je vzácné onemocnění, kterým trpí asi dvě stovky lidí na světě. Jedním z nich je i devítiletý Damiánek. Onemocnění je natolik vážné, že chlapec potřebuje celodenní péči. Rodina nyní shání peníze na rehabilitace a hlavně speciální ortézy, díky kterým by mohl i sám chodit.

Devítiletý Damiánek nemluví a špatně se hýbe. „Měsíc a půl po narození absolvoval první operaci srdíčka a tenkrát lékaři říkali, že Damiánek bude naprosto zdravý kluk. Bohužel postupem času se u něj objevovaly nové a nové zdravotní potíže, velmi závažné,“ řekla redakci CNN Prima NEWS jeho maminka Daniela.

ČTĚTE TAKÉ: Nina si příchod na svět vybojovala, čelí však řadě obtíží. Maminka se nevzdává a shání pomoc

Syndrom ZTTK přináší neurologické, kardiologické, ortopedické a jiné potíže. Nejvíce dělá Damiánkovi problémy chůze. V pohybu mu pomáhají rehabilitace, k samostatné chůzi by ale potřeboval speciální ortézy. Ty ale pojišťovny nehradí. Vyrábí se ve Vídni a stojí bezmála 4 tisíce eur (více než 100 tisíc korun). „To je obrovská položka,“ poznamenala maminka. „Každých zhruba půl roku se musí vyrábět nové,“ dodala.

Damiánek navíc potřebuje intenzivní specializované rehabilitace. „Snažíme se hodně posilovat nožičky, posilujeme trup, snažíme se o nácvik stability a rovnováhy tak, aby byl do budoucna schopen kroky v prostoru udělat sám,“ popsala fyzioterapeutka Kliniky ASTRA Markéta Jurisová pro CNN Prima NEWS. Hodina a čtyřicet minut rehabilitace přijde rodinu na 2 600 korun. „K tomu se ještě připočítávají náklady na cestu. Jezdíme jednou až dvakrát týdně,“ doplnila.

S péčí mamince pomáhá celá rodina. Všichni věří, že jednoho dne bude Damiánek i sám běhat.

Pomoc Damiánkovi můžete i Vy, a to libovolnou částkou ve veřejné sbírce na Donio.cz.

Tagy:
pomoc Hlavní zprávy sbírka Donio.cz syndrom ZTTK Damiánek