natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Novým ředitelem vojenské tajné služby bude Petr Bartovský

    24. dubna 2024  16:25
    Novým šéfem Vojenského zpravodajství bude brigádní generál Petr Bartovský. Návrh ministryně obrany Jany Černochové ve středu podpořila vláda. Nahradí Jan Berouna, který řídí vojenskou tajnou službu od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání.  

    Premiér Petr Fiala, ministryně obrany Jana Černochová a šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun. | foto: Armáda ČR

    „Novým ředitelem Vojenského zpravodajství se stane profesionál, který má zkušenosti jak z Armády ČR, tak Vojenského zpravodajství, u kterého slouží 23 let,“ uvedl ano jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová.

    Nástupce současného ředitele vojenské tajné služby generálporučíka Jana Berouna podle svých slov záměrně hledala v řadách příslušníků Vojenského zpravodajství v souladu s kariérním řádem a s důrazem na zajištění kontinuity. J“sem přesvědčená, že brigádní generál Petr Bartovský je právě tím nejvhodnějším kandidátem,“ uvedla. Změnu v čele vojenské zpravodajské služby označila za „evoluci, nikoli za revoluci“.

    Termín, kdy dojde ke změně ještě ministryně určí. Rozhodnutí o zástupci chtěla mít podle svých slov s časovým předstihem a to i s ohledem na současnou bezpečnostní situaci.

    Bartovský chce v čele vojenské tajné služby navázat na letitou práci svého předchůdce. „Kontinuita výkonu služby musí být zachována, a to zejména s ohledem na napjaté a proměnlivé bezpečnostní prostředí, ve kterém se svět v současné době nachází,“ konstatoval.

    Za jeden ze svých hlavních cílů označil zvýšení vnitřní koordinace Vojenského zpravodajství, aby jeho schopnosti a kapacity byly maximálně využity. „Zaměřit se také chci na zintenzivnění spolupráce všech českých bezpečnostních složek a budu pokračovat v aktivitách souvisejících s podporou válčící Ukrajiny,“ podotkl.

    Brigádní generál Petr Bartovský vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, do služebního poměru vojáka z povolání byl přijat v roce 1994. V Armádě ČR

    působil ve velitelských a štábních funkcích v podřízenosti 1. armádního sboru a Velitelství pozemních sil. V roce 2001 byl přeložen k tehdejšímu Vojenskému obrannému zpravodajství.

    U vojenské zpravodajské služby zastával několik vedoucích funkcí. Dvakrát byl nasazen v zahraničních operacích v KFOR a EUFOR. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

    Jan Beroun je ředitelem Vojenského zpravodajství od roku 2014. Černochová mu dnes vyjádřil poděkování za jeho desetileté působení v čele tajné služby, kterou vedl ve složitém období neustále se zhoršující bezpečnostní situace rámované ruskou agresí na Ukrajině. Závazek v Armádě ČR Berounovi skončí v říjnu. Ministryně obrany věří, že přijme některou z nabídek a bude nadále působit ve státních službách.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media