Znáte dobře Německo?

Vzestup a pád vizionáře

Svatá říše římská, Mainz (Mohač), 1450 - muž jménem Johann Gutenberg poprvé sestavuje knihtisk. Jeden z nejvlivnějších vynálezů lidských dějin. Inspiroval jej k tomu lis na víno a olej a vytvořil tak jeden z prvních strojů, které nahradily titěrnou lidskou práci. Jako první výtisk se uvádí ,,Sibylino proroctví" v roce 1450. Věřte tomu nebo ne, ale nápad vytisknout Bibli přišel až po šesti dlouhých letech a představoval nevídaný obrat v možnostech. Johann si byl vědom velikého pokroku, kterého díky svému vynálezu mohl učinit. A uvědomoval si, že mu může vynést hromady peněz. Nohy mu však podrazil jeho investor Johann Fust. Fust byl Gutenbergovým investorem několik let. Finančně vynálezce podporoval a čekal na moment, kdy mu jeho jmenovec bude peníze moct vrátit. Jedna z variant příběhu říká, že ta chvíle přišla s počátkem tisku Bible a Fust se konečně rozhodl Gutenberga zbavit. Zažaloval jej za zneužívání investic, spor vyhrál a tisk předal svému zeťovi a zkušenému tiskaři Peteru Schofferovi.
Gutenberg patrně s tiskem skoncoval a od roku 1465 žil na stipendiu uděleném arcibiskupem Adolphem von Nassau. Velký vynálezce a vizionář sice na žebrácké holi neskončil, ale v přepychu také rozhodně nezemřel. Pohřbili jej v Mohači bez pompy a úcty v hrobě, který se 21. století nedožil.

Zajímavým postřehem historiků je, že vynález knihtisku byl rozbuškou v náboženské revoluci. Martin Luther totiž hromadný prodej odpustků, který v prvních letech Gutenberg podporoval a zajišťoval, odsuzoval a katolické vůdce haněl za jejich využívání. Na druhou stranu to byl právě Gutenbergův knihtisk, který z jednoho protestujícího muže udělal masu. Možná nakonec patří zásluha za jedny z největších křesťanských revolucí právě jemu.

Zdroje: worldshistory.org