Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden se navrátí letní teploty

24. 4. 2024 | Poslední aktualizace: 23:07 24. 4. 2024 | Dominik Novotný, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C. Příští týden se navrátí letní teploty Zdroj fotografie: 123rf

Modely již po delší dobu shodně slibují výrazné oteplování. Po ještě stále poměrně chladném čtvrtku se v pátek teploty vyšplhají většinou na rozmezí 12/16 °C. Problém ale je, že hrozí četné ranní mrazy. Ty ještě stále mohou poškodit už tak zkoušenou a mnohdy již poškozenou vegetaci, ovocné stromy nebo jiné plodiny. Od pátku na obloze ubyde oblaků, v nadcházející dny tedy očekáváme jasnou, polojasnou nebo maximálně oblačnou oblohu.

V sobotu se teploty vyšplhají již na 16/20 °C, pouze lokálně ještě mohou zahrádkáře potrápit přízemní mrazíky, a to zejména na jihozápadě Čech v oblasti podhůří Šumavy, Novohradských hor nebo Třeboňska. V neděli se oteplení projeví ještě více - teploty vyšplhají již na 20/24 °C a po dlouhé době se tak riziko mrazů a mrazíků v podstatě eliminuje.

Výhled na příští týden slibuje i letní teploty. V pondělí vystoupají na 21/25 °C, v úterý 22/26 °C a ve středu rovněž kolem 24 °C. Do středy by navíc stále mělo být na obloze málo oblaků, teprve až od čtvrtka budou hrozit přeháňky nebo bouřky. O tom ale budeme dále informovat.

Maximální teploty ve čtvrtek 25. 4.:

Maximální teploty ve čtvrtek

Maximální teploty v pátek 26. 4.:

Maximální teploty v pátek




Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024
Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024