Labská cyklostezka u Neratovic bude dokončena již brzy

Labská cyklostezka, která se řadí mezi nejdelší a nejpopulárnější cyklistické trasy v České republice, se brzy rozroste o další lákavý úsek. Cyklisté a milovníci aktivního odpočinku v okolí Neratovic a širšího okolí se tak mohou těšit na nové možnosti pro jejich výlety. Nový úsek Labské cyklostezky vedoucí mezi obcemi Tuhaň a Kozly je aktuálně ve fázi dokončování a jeho otevření je plánováno na květen 2024

Podle informací ze Středočeského krajského úřadu, úsek Labské cyklostezky mezi Tuhaň a Kozly bude dlouhý 10,3 km a povede přímo podél břehu řeky Labe. Tento úsek bude zahrnovat i nově vybudované odpočívky, které zvýší komfort cyklistů na jejich cestách. 

S tímto novým úsekem se Labská cyklostezka nejenže rozšíří, ale také propojí Neratovice s dalšími částmi trasy, která vede až do Německa. To cyklistům umožní objevovat krásy české krajiny i přeshraniční dobrodružství na kole s lehkostí a pohodlím. 

Ambiciózní plány na rozšíření cyklostezky

Další fáze výstavby se týká úseku mezi Kostelcem nad Labem a obcí Kozly, který bude zahájen v dubnu 2024 a má být dokončen do konce tohoto roku. Současně s tím, v Kostelci nad Labem, započne i rekonstrukce Polabské cyklostezky směřující do Lázní Toušeň, která je v současné době v havarijním stavu. Tento úsek bude kompletně obnoven do poloviny roku 2024, což povede ke zlepšení dostupnosti a bezpečnosti na této trase. 

Projekt nezastavuje svůj rozvoj pouze u těchto úseků. Na zbytku trasy Labské 2 směrem k Mělníku, konkrétně úseku Tuhaň – Kly, se připravuje vše potřebné pro zahájení stavby ještě v tomto roce na podzim

Labská cyklostezka je příkladem toho, jak infrastrukturní projekty mohou podporovat místní turistiku a zároveň přispívat ke zlepšení životního prostředí tím, že nabízí udržitelnou alternativu cestování. S postupným dokončováním jednotlivých úseků se cyklostezka stává stále atraktivnějším místem pro výlety, sport a rekreaci.

Cyklisté a turisté již brzy budou moci využít tento nový úsek pro své jízdy, ať už pro krátké výlety nebo jako součást delších tras vedoucích až do srdce Evropy. Labská cyklostezka tak nejen spojuje místa, ale i lidi, kultury a přírodní krásy, které Česká republika nabízí.

Labská stezka, známá v Německu pod názvem Elberadweg, představuje dálkovou cyklotrasu, která sleduje tok řeky Labe a spojuje Českou republiku s Německem. Tato mezinárodní trasa, součást sítě EuroVelo pod čísly 4 a 7, umožňuje cyklistům objevovat krajiny obou zemí na téměř 1300 kilometrech od pramene v Krkonoších až po ústí do Severního moře u Cuxhavenu. V rámci České republiky Labská stezka prochází čtyřmi kraji – Královéhradeckým, Pardubickým, Středočeským a Ústeckým, kde je označena jako cyklotrasa č. 2. Po přechodu státní hranice v Dolním Žlebu pokračuje trasa v Německu jako Elberadweg, nabízejíc tak spojení s dalšími evropskými trasami a rozšiřuje možnosti cyklistických expedic.

 

Autor: Daniel Česák dne

Ohodnoť počtem hvězdiček

Hodnocení: