Kdo by neměl rád dobré parfémy a jejich krásně smyslné, občas ovocné nebo květinové vůně. Smutnou zprávou je, že naše “potěšení” může být plné škodlivých chemikálií, které nechcete mít blízko těla, protože narušují hormonální systémy nebo jsou dokonce karcinogenní. To není zrovna příjemné zjištění, když je stříkáme rovnou na pokožku, která je přes póry nasává do těla, že?

Co se používá k výrobě parfémů?

K výrobě parfémů nebo toaletních vod se používá více než 3000 chemických sloučenin, včetně přírodních i syntetických. Obecně může parfémová kompozice obsahovat od deseti po více než tři stovky různých chemikálií. Jestli si myslíte, že nebezpečné látky pohlídáte přečtením výčtu složek na etiketě, jste bohužel na omylu. Zákony totiž chrání výrobce před prozrazením obchodního tajemství a chemické látky proto často bývají shrnuty pod jediné slovo: vůně. “Žádný státní, federální nebo globální úřad neví, které vonné chemikálie se přesně vyskytují v jakých produktech,” dodává pro list The Guardian Janet Nudelman z organizace Breast Cancer Prevention Partners. Parfémový průmysl se brání tím, že míra expozice těmto složkám je extrémně nízká.

Jaká zdravotní rizika přináší?

Průměrný člověk prý používá asi dvanáct produktů osobní péče denně. Podle studie se asi 35 % lidí setkalo se zdravotními problémy, jako jsou bolesti hlavy a dýchací potíže, způsobené vystavením vůním. Důvodem bývá právě jejich chemické složení.
Častým problémem bývají bolesti hlavy, které se objevují v souvislosti s chemickými parfémy, hlavně při přímém vdechování nebo při expozici směsi parfémů. Kromě toho může intenzivní bolest hlavy vést k nevolnosti, zvracení a závratím. Lidé, kteří mají chronické bolesti hlavy nebo migrény, jsou k problémům náchylnější než ostatní. Umělé chemické sloučeniny nalezené v chemických parfémech mají navíc škodlivé účinky nejen na lidské tělo, ale také na životní prostředí a další zvířata.

Nejpopulárnější složky parfémů

  1. Styren - o této chemické látce je známo, že je toxická pro játra a erytrocyty nebo červené krvinky a může být pro člověka dokonce karcinogenní
  2. Ftaláty -  najdeme téměř s jistotou v běžně používaných kosmetických výrobcích. Jsou známé tím, že jsou karcinogenní a negativně působí na reprodukční systém i naše ledviny a játra.
  3. Pižmový keton (syntetické pižmo) - dráždivý pro pokožku, narušuje hormony a může být karcinogenní. Pokud tedy máte citlivou pokožku, dermatitidu, rosaceu nebo akné, měli byste se raději parfémům s pižmovým ketonem vyhnout.
  4. Etanol
  5. Isopropylalkohol

Jak se vyhnout chemickým vůním?

Snaha vyhnout se chemikáliím je možná jednou z největších výzev moderní doby, protože i “přírodní” nebo “organické” vůně mohou stále obsahovat škodlivé složky. Chránit se můžete například tím, že  budete na etiketách hledat certifikát potvrzující schválený seznam složení. Případně nakupovat od důvěryhodných kosmetických značek, o kterých víte, že uvádí na výrobku všechny ingredience. Ještě lepší možná bude začít používat čistě přírodní produkty. Jejich vůně nám totiž nejen neublíží, ale navíc mohou dokonce zlepšit náladu. V neposlední řadě také můžete parfém raději nanášet na oblečení a vyhnout se pokožce těla. Vůně se sice bude rozkládat trochu jinak, ale nepřijdete o ni. Jen opatrně s aplikací na hedvábné materiály, raději volte ty přírodní, kterým neublíží a vydrží na nich dostatečně dlouho. Dobrou zprávou navíc je, parfémové značky už stále častěji volí pro složení výrobků čisté a přírodní esenciální oleje. 

Zdroj: iGlanc.cz, theguardian.com, healthline.com, thelist.com, ewg.org, bccp.org, alitura.com

Související články